Игра на доверие в документалния филм на Netflix "The Tinder Swidler"

  • Сподели:
Игра на доверие в документалния филм на Netflix "The Tinder Swidler"

В документалния филм на Netflix The Tinder Swindler виждаме как измамник, който се представя под името Саймън Левиев, използва приложението за запознанства Tinder, за да накара жените да повярват, че той е син на свръхбогатия диамантен магнат Лев Левиев. Смята се, че Саймън е откраднал около 10 милиона долара през годините от много жени по целия свят.

Документалният филм, режисиран от Фелисити Морис, подчертава историите на три жени, които са били измамени от Левиев, чието истинско име е Шимон Йехуда Хают. Сесили Шрьодер Фьелхой, Пернила Сьохолм и Айлийн Коелеман се обединиха с няколко журналисти от норвежкия вестник VG, за да разкрият истинската му самоличност и да го изправят пред съда. Така The Tinder Swindler се превръща в най-гледаното заглавие на Netflix.

Шрьодер, която живее в Лондон, се смята за първата жертва на Левиев. Двамата се срещнали в Tinder и започнали да се срещат скоро след като той я взел на "своя" частен самолет за романтично петзвездно приключение. Няколко седмици след връзката им Левиев ù съобщава, че враговете му го преследват и че вече не е безопасно да използва собствените си кредитни карти, тъй като по транзакциите ще открият местонахождението му. По този начин Шрьодер доброволно му дава 250 000 долара.

Скоро след това Левиев се сприятелява с бизнесдамата Пернила, шведка, родом от Стокхолм, в същото приложение за запознанства. Започват да пътуват заедно и посещават множество луксозни клубове и ресторанти из цяла Европа. Тя претърпяла загуби от около 45 000 долара, за да плаща за разточителния им начин на живот.

Koелеман е третата жертва, която се появява в документалния филм, разкривайки, че тя е дала назаем на Левиев сумата от 140 000 долара. 
Подозирайки, че нещо не е както трябва тя решава да си възстанови сумата, продавайки онлайн всички дизайнерски дрехи на Левиев.

Израелецът се преструвал, че е главен изпълнителен директор и наследник на LLD Diamonds, но в действителност нямал никаква връзка с Лев Левиев или с мултимилиардната компания за луксозни диаманти. 
От компанията за диаманти се свързали с Newsweek по-рано този месец, за да направят своето изявление, с което уведомили, че са подали жалба в израелската полиция веднага след като научили за измамата.

48 часа след пускането на документалния филм в Netflix, Tinder забрани за постоянно Левиев, както и всички негови бъдещи псевдоними, да бъдат в приложението.

По време на интервю Сесили Шрьодер каза, че се чувствала зле за Хают, дори след цялата емоционална и финансова драма, която той причини и създаде. 

"Мисля, че той има нужда от помощ и ми е жал за него. Наистина го съжалявам."

От своя страна Саймън наруши мълчанието си, казвайки, че не бил чудовището, за което всички го смятали.
През май 2020 г. той беше освободен от израелския затвор, след като излежа едва пет месеца от 15-месечна присъда за четири несвързани обвинения в измама.