Интересни факти за окситоцина - хормонът на любовта и прегръдките

  • Сподели:
Интересни факти за окситоцина - хормонът на любовта и прегръдките

Окситоцинът без съмнение би могъл да се нарече "хормон на любовта". Той предизвиква широк спектър от физически и психологични ефекти при хората.

Той влияе пряко върху поведението. Произвежда се в мозъка (в хипоталамуса) и от там се складира и секретира в кръвта чрез хипофизата. Рецепторите, които "улавят" наличието на окситоцин се разпростират по цялото тяло. Установена е изключително важната му роля при раждане и кърмене.

Нивата на хормона се повишават по време телесен контакт, социални взаимоотношения, по време на стрес. Особено изявен е при любовни взаимоотношения, създава усещане за спокойствие, интимност, предпоставка е за стабилна връзка, увеличава сексуалната възбуда.

Окситоцинът подпомага организма, когато е подложен на стрес, като намалява ефекта от кортизола (хормон, който се отделя при стрес) и допринася за успокояването, усещане на любов, помага ни да заспим.

Ето и някои интересни открития за окситоцина, подплатени от научни изследвания.

Подобрява социалните умения

В изследване се наблюдава подобрение на социалните умения при деца аутисти след вдишване на хормона.

Намалява страстта към наркотиците

През 1999 г. в списанието Progress in Brain Research са публикувани няколко изследвания, показващи въздействието на окситоцина като намаляване на желанието за употреба на наркотици и опиати – включително кокаин и алкохол, както и подпомагащо оттеглянето от употребата им.

Окситоцинът подхранва щедростта

Интересно изследване, проведено през 2007 г., при което на изследваните лица се дава да вдишат окситоцин или плацебо и след това се оставят да разделят сума пари с непознат. Лицата, вдишали истински окситоцин са били с 80% по-щедри от другата група.

Окситоцинът е предпоставка към привързване и майчина грижа

Psychological Science (2007 г.) публикува изследване, в което жени, имащи по-високи нива на окситоцин през първите три месеца от бременността се привързват по-силно към бебетата си, след като те се родят.

Освен това, майки, които са имали по-високи нива на окситоцин, отделят повече време в занимания като пеене, хранене, къпане. Тези майки споделят, че са по-загрижени за бебетата си и по-често мислят за тях, когато не са заедно.

Стимулира ранните емоционални спомени

Изследване подкрепя теорията, че окситоцинът увеличава ранните спомени при мъжете за техните майки. В група от 31 мъже, вдишвайки окситоцин предизвиква интензивни спомени за майките, ако връзката с тях е била позитивна.

Затова – прегръщайте се повече!

Още интересни статии на автора може да откриете на Peace-of-mind.info.