Истината за романтичната НЕлюбов

  • Сподели:
Истината за романтичната НЕлюбов

В началото на тази статия, мое задължение е да пусна предупредителен надпис, че тя може да не са хареса на доста хора, разпознали себе си в персонажите, които ще са ми необходими, за да мога по-ясно да развия механизма на НЕлюбовта.

Намираме се в Райската градина, много малко след като Адам и Ева се изкушили и вкусили единственото забранено – ябълката. Нека не ги съдим прибързано и да не забравяме, че те са просто хора, а както е известно хората грешат.

В нашата история Адам и Ева силно се обичали - чувство, което все по-рядко се вижда на земята, нещо като изчезващ вид, като еделвайс. Но нека се върнем към същината. След като откъснали ябълката, Господ силно се разгневил, решил да ги накаже. Ангелите, умилени от огромната обич, свързваща съгрешилите, започнали да молят Господ да ги пощади. Не мога да съм сигурна дали той се е вслушал в молитвите им, но решил да не ги гони от Рая, а вместо това взел сърцето на Адам и го сложил в гърдите на Ева.

Не бързайте да страдате за Адам, той не умира. Продължил да живее (или по-скоро да съществува), но всяка емоция, всяко чувство било далечно и неясно за него. Той гледал към Ева и не разбирал страданието й. Ева пък носела в себе си огромната любов на две сърца, любов, насочена към безизразните очи на един изстинал жив.

Не продължила дълго тази нейна агония. Крехката й душа се счупила на малки, остри парченца и тя паднала безжизнена под ябълковото дърво. Ангелите през сълзи питали Господа защо е погубил Ева. Той им отвърнал, че не е виновен за смъртта й и че всъщност е убил Адам, а Ева е починала от мъка по любимия си...

Много често чувам фрази, гласящи "Ако искрено обичаш, ще дадеш всичко, ще направиш всичко за любимия и няма да чакаш отплата". Но безвъзмездната любов не е патологична само в една единствена форма – майчината любов. Или иначе казано само майката е способна да обича детето, без значение дали то я обича. Без значение дали детето се грижи за болната си майка, майката винаги ще се грижи за детето.

Майката никога няма да постави условия пред любовта към детето, защото то е част от нея. С майчината любов започваме и приключваме проявите на безвъзмездна любов, тук долу на земята и високо на небето в Райската градина.

Запомнете, че романтичната любов в най-чистата си форма никога НЕ е безвъзмездна. Любовта се купува с любов! Това е единствената "валута", срещу която ще получите така желаната любов.

Безвъзмездната романтична любов е НЕлюбов! Тя е патологична зависимост между мазохист (обичащия) и садист (обичания). Апропо това е садо-мазохистична обвързаност между двама души, неспособни да обичат - първият себе си, а вторият - другите.

Любовта е постоянна циркулация на даване и получаване и когато този кръговрат бъде преустановен изсмуква даващия, докато той не се озове под ябълковото дърво.

Налага се да обичате себе си, за да ви обичат. Налага се да дадете любов, за да бъдете обичан! Така стоят нещата и на земята, и на небето. Стига само да се престрашите, защото хората често най-силно се страхуват от това да обичат.

В заключение мога да кажа само - не бъдете Адам... той още е жив, там някъде в Райската градина, но не подозира това.