Истинското приятелство е двупосочно

  • Сподели:
Истинското приятелство е двупосочно

Приятелството между двама души се определя от индивидуалното отношение на всеки един спрямо другия. За да бъде истинско, трябва да се спази третият закон на Нютон: "Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие."

Тоест всеки да бъде толкова истински, колкото другият е с него. Но за да е пълна картинката, трябва и чувствата към другарчето да са искрени, неподправени и безусловни.

Има много случаи, в които субект "А" е приятел с "Б", заради обичта към самия него. Просто заради това, което е, защото го чувства близък и не защото има полза от този човек. Но "Б" от своя страна има изгода от "А" и ако я нямаше - приятелство няма да има.

Това не е никакво приятелство и определено не е истинско. Това просто е част от грозната същност на човека, но за съжаление и голяма част от реалността.

Жалко е, че такива хора се намърдват като паразити в живота на стойностните, усмихват се ехидно и лицемерничат, за да се харесат на Алфата, подражават му и грабят с пълни шепи всичко, което техният приятел дава за тях.

А то е много, то е всичко, тъй като субект "А" (Алфата) е истински човек и се раздава за своите така наречени "приятели". В подобни отношения има разлика между това да бъдеш и да имаш приятел - понякога ти самият си такъв за някого, но той за теб - не е.

И този, който не ти е - него не го е грижа! Не ти е приятел, нито истински гръб, дори ще ти забие нож в него, ако реши. И когато това стане, ти ще страдаш за него... Защото винаги боли да загубиш приятел, нали?

Но... нали ти си му бил такъв, а той на теб - не? И в същото време по-гадното е, че този човек никак не страда за теб. Може би изпитва яд, че вече няма да е облагодетелстван от същите ползи и привилегии, които е смукал от теб, но това отново не отговаря на твоето искрено страдание.

И ако осмислиш точно това, ще разбереш, че е жалко, срамно и недостойно да страдаш за такъв индивид. След това си спомни, че ти си субект "А" - Алфата и по-добре да си САМ, отколкото заобиколен от... истински паразити!

Бъди благодарен за истинските хора в твоя живот, за истинските приятели и за благословията да имаш такива, но най-вече да бъдеш такъв!