Изкуството да живеем просто: Събудете се 15 минути по-рано

  • Сподели:
Изкуството да живеем просто: Събудете се 15 минути по-рано

Малки промени в навиците и гледната точка – понякога това е всичко, от което се нуждаем. Опитайте да не се подвеждате по ценностите на другите, да не се натоварвате с излишни грижи, а да живеете безкрайно семпъл живот, лишен от безполезни неща.

Това е стилът дзен. Прочутият будистки монах Шунмьо Масуно дава съвети за спокоен и радостен живот:

Събудете се 15 минути по-рано

Това е рецепта за моментите, когато нямате повече място в сърцето си. Как непрекъснатата заетост ви обезсърчава?

Когато времето никога не стига, тази оскъдица се отразява и на сърцето ни. Машинално си казваме:"Зает съм – нямам време". В резултат на това разумът ни започва да работи още по-трескаво.

Но наистина ли сме толкова заети? Не се ли принуждаваме сами да бързаме непрекъснато? В японския език йероглифът за "зает" е съставен от символите за "губя" и "сърце". Ние не сме заети, защото няма достатъчно време. Заети сме, защото в сърцето ни няма повече място.

Особено когато всекидневието ви е трескаво, опитайте се да станете петнайсет минути по-рано от обичайното. Изпънете гърба си и бавно си поемете въздух със зоната под пъпа – онова място, което ние наричаме танден. Щом стабилизирате дишането си, съзнанието ви напълно естествено ще премине в спокойно състояние.

След това, докато се наслаждавате на чаша чай или кафе, погледнете през прозореца към небето. Заслушайте се в чуруликането на малките птички. Колко странно – с лекота, просто ей така, успявате да създадете празно пространство в съзнанието си.

Събуждането петнайсет минути по-рано по магичен начин ви освобождава от усещането за свръхангажираност.

Откъс от книгата "Изкуството да живеем просто" на издателство "Колибри".