Как "да" и "не" определят живота ти

  • Сподели:
Как "да" и "не" определят живота ти

Случвало ли ти се да те помолят да свършиш нещо, с готовност да кажеш "да", а скоро след това горчиво да съжалиш? Да усещаш, че "нещото" не е твоето, да препускаш по задачи и да ти тежи, че си приел още една, две или пет, които дори не са твоя работа?

Ако описанието напомня на преживяванията ти, замисли се умееш ли да поставяш граници и да отстояваш себе си? Колко ти е важно другите да те харесват и склонна ли си да поставяш техните нужди на първо място?

В случай, че го правиш, съм сигурна, че често ти се струва, че никой не се вълнува от теб и не прави нещата, от които ти имаш нужда. Вероятно причината е, че казваш "да" на другите и съответно "не" на себе си.

Ако ти не избираш себе си и не се поставяш на първо място, не можеш да очакваш от близките ти, приятелите ти и дори от партньора ти да го направят. Няма да се изморя да повтарям, че другите са наше огледало и имат към нас отношението, което ние самите имаме към себе си.

Как да спреш да казваш "да" първо на другите и да го кажеш на себе си?

Да преминеш от едната крайност в другата не само е трудно, а и ненужно, дори нездравословно. Добре за теб би било просто да се научиш да отделяш нещата, които би искала да поемеш като възможности, отговорности и занимания от тези, които те натоварват, непотребни са ти или ти губят времето. 

• Използвай: Ще помисля и ще ти кажа/Ще си погледна графика/Може би, ще преценя и ще ти отговоря.

Внимание! Това не е призив да отлагаш и протакаш отговора си, а възможност за тайм аут, в който да имаш време сама на себе си да изясниш дали искаш или не искаш да направиш съответното нещо.

• Поне три дни отговаряй с "не" на всички молби, които не се вписват в личните ти планове в момента. Целта на това упражнение е да се научиш да отстояваш себе си и границите си.

Внимание! Забранено ти е чувството за вина след "не"-то.

Да имаш граници е част от самоуважението, от умението да се отстояваш и да поставяш себе си на първо място. С всеки следващ път "не"-то ще става все по-категорично и ще ти коства все по-малко усилия. Приеми тази практика не като отхвърляща другите и нуждите им, а като подкрепяща теб и нуждите ти.

Едва когато твоите нужди бъдат задоволени, би имала енергията да дадеш и на другите. И ако се чудиш къде оставя компромисът в този случай, искам да ти напомня, че между него и жертвата понякога има много тънка линия.

Едва когато изградиш границите си, ще можеш да правиш компромиси със съзнанието, че търсиш консенсус между нуждите на другия и собствените нужди, а не като се отказваш от своите, за да удовлетвориш неговите. 

Как да излезеш от капана на "не"-то? 

В другата крайност на вечното "да" са тези, които са на вълна "не". Те така са втвърдили границите си, че чак са се изолирали от другите и са загубили емпатията си към тях. Да имаш здравословен егоизъм и да се вълнуваш само от себе си са различни неща. 

Внимание! Когато отговаряме с "не" и това е част от нашата инерция, често пропускаме възможности и циклим на едно място. Ако имаш чувството, че нищо в живота ти не се променя и всеки ден прилича на предходния, имаш спешна нужда "да"-то да влезе в живота ти.

Кажи "да" на предложенията, на възможностите да излизаш, на новите познанства. Дай си сметка, че самотата ти и изолацията от другите са твой избор и подлежат на промяна. Светът е пълен с възможности и с хора, които могат да те обогатят и развият, ако им позволиш.

Ако усещаш, че си се вкопчила в "не"-то:

• Направи си ден на "да"-то и ще бъдеш изненадана от възможностите, които той ще ти предложи.

• Твоята задача е да започнеш да казваш "да" на нещата, които ти харесват и ти се струват интересни, но които отказваш, защото си твърде изморена, нямаш време или за които считаш, че не си достатъчно добре подготвена.

• Всеки ден се запознавай с поне трима нови хора и бъди отворена да ги опознаеш.

• Още днес намери нещо ново, което ще се научиш да правиш – може да е каране на ски, кола или учене на нов език. За да излезеш от статуквото е нужно да се предизвикаш да разчупиш черупката си и да направиш границите си пропускливи за останалите.

"Да" и "не" определят какво се случва в живота ни. Всичките ни избори опират до това да избереш едното пред другото. Всяко решение си има цена, затова, когато го взимаме, е нужно да се съобразим първо с нашите цели и приоритети, а едва след това с тези на другите.

Застанете зад себе си, отстоявайте се и се развивайте!

Снимка: cloakinginequity.com