Как да разпознаем шефа гадняр по време на интервю?

  • Сподели:
Как да разпознаем шефа гадняр по време на интервю?

Имало едно време...време, в което направо ги разби на онова интервю. Приложи на практика всички съвети  от нета за това как да контролираш езика на тялото си, как да отговаряш на онези ‘хлъзгави’ въпроси по време на интервюто и наистина вярваше, че си оставил отлично впечатление у интервюиращия.

Получи онова обаждане след безброй безсънни нощи и нервни разходки из коридора със залепен телефон в ръката си. Накрая те назначиха и ...изненада! Само след месец, осъзнаваш, че твоя шеф е лош човек. Истински гадняр, ако трябва да си честен.

Това звучи ли ти някак познато?

Въпросът е как да разкриеш потенциалният шеф гадняр още в самото начало, за да спестиш времето на всички, осъзнавайки още по време на самото интервю, че не би паснал на фирмената култура?

Ето и няколко признака, които да имаш в предвид, когато ТИ оценяваш бъдещия си шеф по време на следващото си интервю за работа:

1. Те са извънредно мили с теб

Да, правилно прочете – прекалено мили! Думите шеф и мил така или иначе не се комбинират добре. Шегата настрана, по време на първата ти среща с управителя, връзката между вас би трябвало да се получи естествено, без излишни напъни. Не ме разбирай погрешно, може и да има такива шефове, които са мили с теб, защото са такива по принцип.

В повечето случаи обаче, това обикновено означава, че или прикриват нещо под перфектно овладяния си език на тялото (или под бюрото си) или наистина имат нужда от нов персонал поради голямото текучество на персонал. С други думи, приемай фрази като „Ние сме гъвкави в определяне на работното време - можеш да идваш и да си отиваш, когато пожелаеш, стига работата да е свършена!” с щипка сол.

2. Те не слушат

Ако искаш да си добър комуникатор, трябва да умееш да слушаш – особено, ако си в позицията на управляващ. Ако видиш бъдещият си шеф да си проверява лаптопа/компютъра/iPad-а прекалено често, това означава, че - или изобщо не се справяш по време на интервюто или управителят ти е егоцентричен гадняр.

Можеш да разпознаеш този тип мениджъри и по това, че често забравят да те попитат дали имаш конкретни въпроси свързани с обявената работна позиция или с работните условия като цяло, като в същото време ти обясняват колко успешна е компанията им.

3. Те обират лаврите

Тези мениджъри обикновено се хвалят за това как са възстановили компанията с ‘магическа пръчица’ след като е била почти унищожена от предишните й собственици или как персоналът им се е увеличил от 20 до 100 човека само за малко над година време. И всичко това се е случило единствено и само благодарение на тях! Разбира се, няма нищо лошо в това, че компанията расте като гъба. Ако компанията се развива, ще се развиваш и ти, което е повече от прекрасно.

Обаче, ако чуваш бъдещия си шеф да говори в първо лице, единствено число, като например: „Първият ми офис беше в гараж, а виж къде съм сега!” , то това означава, че най-вероятно не са осъзнали каква е една от най-важните роли на всеки лидер, а именно това да ценят подчинените си и положеният от тях труд за фирмата.

4. Те говорят зад гърба на други кандидати за работа и дори на собствените си подчинени

Да чуеш фрази като: „Не можеш дори да си представиш какъв тип интервюирах днес!” или „Маркетинг мениджъра ми ще има доста да обяснява за ситуацията, в която ме постави!” е лош знак и винаги ще си остане такъв!

Един истински лидер, който трябва да открива стойността и качествата на своите подчинени, не може да анализира тяхното поведение пред потенциални кандидати за работа. Просто не им е позволено да го правят, освен ако не са психолози! Този вид разговор трябва да те сигнализира, че независимо от уменията и таланта, които притежаваш, твоят мениджър може да говори за теб следващия път, когато не е в настроение.

5. Техният офис говори: Знаците са навсякъде

Някои шефове са толкова добри в ‘социалната игра’, че не би разбрал кои всъщност са те или как третират подчинените си, освен ако не обърнеш по-специално внимание на офиса, който помещават. Моите лични наблюдения са, че колкото ‘по-тежко’ е оборудван офисът, толкова по-труден за комуникация ще е шефа.

Обърни внимание на детайлите в интериора, като например прекалено много снимки на бъдещия ти мениджър с важни особи (политици, писатели и т.н.), или прекалено много статуетки на неща, които дори не можеш да назовеш, или странни фигури с провисващи се от тях часовници, или бюро достатъчно голямо, за да се побере в собствената ти баня. Ако имаш чувството, че се намираш в палат, а не в офис, тогава най-вероятно управителя, работещ там, следва единствено и само своите собствени указания.

6. Опитът говори: Усещане за ‘дежа-ву’

Ако имаш усещането, че, стъпвайки в офиса на потенциалния си мениджър, си се върнал назад във времето и поведението им някакси ви напомня на това на бившия ви шеф, тогава най-вероятно няма да сгрешиш ако откажеш офертата. Наскоро бях на интервю за работа, където управителя и неговия офис ми бяха толкова познати, че планирах бягство по средата на интервюто ми за работа.

Не забравяй да грабнеш този списък с теб на следващото си интервю, в случай, че забравиш някой от лошите сигнали. Скрий го добре от бъдещия си шеф или в противен случай изобщо няма да има нужда да взимаш решение!

А ти имал ли си близки срещи с някои от изброените по-горе типажи?