Как да се пазим от емоционални манипулатори

  • Сподели:
Как да се пазим от емоционални манипулатори

Има хора, които успяват да се промъкнат в съзнанието ви и да ви диктуват чувства, които ви объркват, карат ви да страдате и да изпитвате вина заради техните грешки; да бъдете отговорни за действията и постъпките им и да сте постоянна утеха за "вечнострадащите" им души.

В резултат на това ставате уязвими, изтощени емоционално и сякаш не живеете собствения си живот, а нечий друг...

Как да разпознаете тези душевни вредители и да се предпазите максимално от тях?

1. Вярвайте в собствените си инстинкти

Не се опитвайте да бъдете честни с емоционалните манипулатори – няма смисъл! Каквото и да кажете, ще бъде изопачено, само и само да изкарат вас отговорни или виновни за определена случка или ситуация.

Например: Казвате на човека срещу себе си: "Ядосан/а съм ти - забрави рождения ми ден!". Отговорът би бил: "Натъжаваш ме, като мислиш, че бих забравил/а твоя празник. Трябваше да ти кажа, че изживявам голям стрес, но не исках да те притеснявам. Прав/а си, трябваше да загърбя цялата си лична болка (не се учудвайте, ако видите и сълзи в очите) и да се фокусирам единствено върху твоя рожден ден. Извинявай." Дори вътрешният глас да ви подсказва, че той/тя не съжалява изобщо, няма какво да кажете.

Нещо повече - сега се чувствате виновни, че "мислите само за себе си" и започвате да го/я утешавате. Ако ситуацията се разиграва по този начин, не се предавайте! Не бъдете толкова загрижени за неговите/нейните "емоционални проблеми", защото, ако усещате, че всичко това са глупости - значи наистина са.

Или с други думи: ако си имате работа с такъв тип използвач/ка, доверете се на инстинктите си. Веднъж открил, че може да ви въздейства по този начин, този човек ще продължи да го прави при всеки удобен случай.

2. Емоционалният манипулатор бяга от отговорност

Точно затова ги накарайте да се почувстват задължени да изпълнят обещанията си. Пример: молите такъв човек да ви направи услуга и той почти винаги ще се съгласи, макар че никога не предлага сам услугите си. А когато кажете: "Благодаря, че ще се погрижиш за това!", върху вас ще се изсипят купища въздишки или ще откриете множество знаци, че той/тя не желае да направи това, за което сте го помолили.

Кажете ли му/й, че разбирате това, ситуацията веднага ще бъде изкривена по следния начин: "Разбира се, че искам да ти помогна. Как може да мислиш така лошо за мен!".

Това си е вид вменяване на вина - нещо, в което емоционалните манипулатори са много добри. Затова, ако такава персона ви каже "Да", хубаво е да я накарате да се чувства отговорна за думите си. И не е добре да се връзвате на въздишки и куп други хитрости.

Ако не иска да го направи, накарайте да ви го каже в прав текст или просто си сложете слушалките, отидете да се изкъпете или излезте да се поразходите. С други думи - оставете го/я сам да си разиграва театъра.

Има и друго - тези хора отказват да поемат отговорност за делата си, коментират единствено това, което другите са им причинили. Ще разпознаете тези типове по това, че още в началото на връзката ще започнат да ви доверяват много лични неща.

Но това е просто трик, с който целят да ви примамят към себе си. Защо? Защото, споделяйки ви тези свои тайни, те всъщност се стремят да предизвикат съчувствие. Вие оставате с впечатление, че срещу вас стои много чувствителна личност, но истината, е че тази "нежна душа" се опитва да ви накара да действате, мислите и чувствате по нейно усмотрение.

Какво да правите? Ами като начало ви съветваме да не се "връзвате на въдицата" на такива хора. Ако усетите, че разговорът винаги отива в тази посока, че постоянно ви се доверяват все нови и нови тайни, че постоянно ви се говори колко жестоки за всички хора - значи има нещо гнило. Има логика, защото не може все другите да са виновни, все те да грешат и все те да са тези, които нараняват, а вашата дружка да не е "нито лук яла, нито мирисала".

3. Казва нещо, а по-късно ви уверява, че не го е казал

Ако имате чувството, че е хубаво да записвате всичко, което приятелката/приятелят ви казва, за да му/й го напомняте, значи сте жертва на емоционална манипулация. Този, който иска да подчини психиката ви, винаги успява да извърти така нещата, че да се отметне от думите си. Толкова е умел в лъжите си, че може да стоите пред бяла дъска, да ви се казва, че тя е черна и накрая наистина да започнете да се съмнявате в преценката си.

Това е много опасно, защото с времето наистина може да изгубите представа за реалността. Решението: започнете да записвате думите, които изрича той/тя. Можете спокойно да му/й кажете, че просто сте много разсеяни напоследък и че си записвате за всеки случай. Но пък ако ви се налага да правите това, по-добре се замислете защо изобщо се занимавате с този човек...

4. Вменява чувство за вина

Чувствате си виновни за това, че говорите много, че сте прекалено мълчаливи, че сте емоционални, че не показвате чувствата си, че сте твърде грижовни, че сте напълно безразлични... Всичко може да бъде използвано като инструмент за контрол над вас.

Емоционалните манипулатори рядко говорят открито за желанията си, просто защото получават всичко, което искат, като използват другите. Почти всеки нормален човек е устроен така, че да прави каквото е необходимо, за да намали чувството си на вина.

Друга мощна човешка емоция е състраданието. А емоционалните манипулатори винаги се представят за големите жертви, те вменяват усещането, че се нуждаят от подкрепа и грижи. Тези, които се опитват да контролират чувствата ви, рядко водят собствените си борби или вършат сами "мръсната" си работа.

И най-лошото е, че когато вие го правите вместо тях (всъщност те никога не ви молят директно), те може просто да се обърнат и да ви заявят, че наистина не са искали или не са очаквали да правите каквото и да е!

Хубаво е да се опитате да не се намесвате в чужди битки или работи. Просто можете да кажете: "Напълно вярвам в теб. Сигурен/сигурна съм, че ще се справиш с това" , а после да изчакате да видите каква ще е реакцията.

5. Играе нечестно

Нечестната игра е типична за емоционалните манипулатори - да увъртат, да говорят зад гърба ви и най-накрая да правят така, че да чуете от трети лица нещо, което те са искали да ви кажат. Тези пасивни агресори ще направят така, че да се досетите колко са нещастни, без да ви го кажат директно. Ще ви кажат каквото искате да чуете, а после с действията си ще покажат, че всъщност не им пука особено за вас.

Например: Мъжът ви казва, че подкрепя решението ви да се запишете на шофьорски курсове. Но когато започнете да се прибирате в 21.00 ч. вечерта вместо в 18.00 ч., както обикновено, и когато той е този, който трябва да сготви нещо за вечеря и да се погрижи за децата, още на втория ден ще разберете, че хлапетата гледат телевизия с купа пуканки пред тях, а той си чати във "Фейсбук".

Вие побеснявате, крещите, а неговата реакция е: "Скъпа, какво толкова! Животът няма да свърши само защото ти си решила да ставаш шофьор." Как да постъпите? Накарайте да ви каже как точно смята да помогне, щом сте ангажирана до по-късно.

6. Емоционалният манипулатор винаги се чувства по-зле от вас

Ако вие страдате от главоболие, той/тя има мозъчен тумор. В каквато и ситуация да се намирате, той/тя вече го/я преживял/а, но много по-зле от вас. Затова е трудно да се чувствате емоционално свързани с човек, който винаги успява да насочи разговора върху себе си.

Ако се опитате да му/й го кажете, ще ви нарече "егоист", ще ви обвини, че вие сте тази/този, който винаги е център на вниманието. Работата е там, че дори да сте сигурни, че не е така, сте изправени пред непосилната задача да го докажете.

Какво да правите? Би било добре, ако прекратете разговора и си тръгнете.

7. Той променя атмосферата около себе си

Когато той/тя е тъжен или ядосан, въздухът в стаята сякаш се нажежава. Тогава вие инстинктивно изпитвате нужда да върнете баланса. А най-лесният начин е като започнете да го/я успокоявате, опитвайки се да оправите нещата. Лошото е, че когато дълго време сте с такава натура, рискувате да станете силно зависими от нейните настроения. И така, докато не забравите, че и вие сте човешко същество, което също има нужди и желания.

В такъв случай е хубаво да напуснете стаята и да се погрижите за себе си.

Снимка: freeimages.com