Как да се справим с депресията през есента?

  • Сподели:
Как да се справим с депресията през есента?

Вече сме в разгара на есента. Слънцето рядко се появява, вали дъжд и сякаш сивото настроение на времето отвън се пренася и върху нас. Чувстваме се носталгично, апатични сме и трудно овладяваме негативните си емоции. По-често се сещаме за шоколад, по-трудно концентрираме вниманието си. Звучи ли ви познато?

Ако да, значи ви е обхванала есенна депресия, за която съществува физиологично обяснение. Намаляването на слънчевата светлина през деня води до намалени нива на хормона на щастието – серотонин. В кожата ни се синтезира по-малко количество витамин D, което ни прави чувствителни и изнервени.

Липсата на достатъчно естествена светлина в помещенията засилва образуване на хормона мелатонин в човешкото тяло, а той е отговорен за съня, чувството за глад и телесната ни температура.

Пониженото настроение през есента може да има и психологически причини. Наближава края на годината и е нормално да направим оценка и анализ на изминалите месеци и поставените цели. Ако останем разочаровани от получените резултати и се отдадем на мрачни мисли, то вече сме потънали в блатото на депресията.

Какво можем да направим, за бъдем по-щастливи и по-здрави през есента?

1. Да си осигурим повече движение и повече чист въздух

Излизането на разходки на свеж въздух ще ни зареди позитивно, ще раздвижи кръвта ни и ще повиши настроението ни. Ако нямаме достатъчно време и възможност за това, можем да отворим прозореца широко и да направим няколко физически упражнения.

2. Да си осигурим повече светлина при работа

Можем да си купим нова настолна лампа за бюрото, на което работим, или да сменим крушката на старата, с по-мощна. Макар и изкуствена, по-голямото количество светлина ще ни накара да се почувстваме по-добре.

3. Да си осигурим питателна храна, съдържаща повече витамин D, омега 3 мастни киселини и протеини

Можем да хапваме зеленчуци, ядки и месо, като за предпочитане са пилето и рибата. Можем да пием пресни зеленчукови или плодови сокове, но най-вече да не забравяме да пием достатъчно количество вода на ден.

4. Да си осигурим достатъчно количество сън

Това е от изключително значение за нашия свеж външен вид, добро настроение и достатъчно енергия.

5. Можем да си купим цветни дрехи

Често дрехите ни за есенно-зимния сезон са в по-тъмната гама – кафяво, черно, сиво. Добре е да се поглезим с нещо ярко и цветно. Ако бюджетът ни не позволява голяма инвестиция, можем да заложим на цветен шал в ярко жълто, оранжево или червено. Така ще изпъкнем сред тълпата и ще бъдем неотразими.

6. Можем да започнем ново хоби

Танци, рисуване, йога или нещо друго, което отдавна отлагаме, под предлог, че все не ни остава време. Сега е моментът да му се отдадем.

7. И най-важното – да сменим фокуса си

Нека не забравяме, че това, върху което се фокусираме, определя нашия живот. Ако нещо в него не ни харесва, самосъжалението и бездействието няма да го оправят. Сами трябва да избираме пътя си и активно да вървим по него.

Любовта и красотата са навсякъде. Достатъчно е да сменим фокуса си и сивият есенен ден ще засияе в ярки и неповторими цветове.