Как да сваляме килограми докато спим?

  • Сподели:
Как да сваляме килограми докато спим?

Срещали ли сте търговците, които обещават, че техният продукт ще ви докара пасивен доход докато спите? Разбира се, това не е много реалистично.

Въпреки че заглавието на тази статия звучи още по-гръмко, обещавам ви, че е много по-реалистично и постижимо от обещанията на търговците! В тази статия ще ви споделя 3 неща, които може да приложите още утре, за да горите мазнини докато спите.

1. Подобрете качеството на своя сън

В днешно време, малко хора обръщат внимание на качеството и продължителността на своя сън. Вместо това, те се фокусират върху всевъзможни стратегии за отслабване. Изключват цели групи храни, преминават на детокс режим или постигат резултати, чрез гладуване. Истината е, че нито един от тези методи не е научно обоснован и устойчив в дългосрочен план.

За сметка на това, в последните 40 - 50 години се наблюдава трайно понижаване на продължителността на съня. Източниците на изкуствена светлина допълнително влошават ситуацията, тъй като те могат да повлияят и на качеството му. Малцина обаче знаят точно колко важен и значим е качественият сън за горенето на мазнини.

Една вечер с нарушен сън е достатъчна да забави метаболизма ви, като в същото време води и до повишен апетит. Истинският проблем е редовното недоспиване. Хората, които спят по-малко от 6 часа на вечер, горят 60% по-малко мазнини и 55% повече мускули по време на диета! Това е огромна пречка за всяка една диета.

Добрите новини са, че можете да започнете работа по този проблем още днес и няма нужда да започвате нова диета или да инвестирате пари. Освен това, подобреният сън ще окаже позитивен ефект и върху всеки един друг аспект от вашия живот - повече енергия през деня, по-бистър ум, подобрен фокус и цялостно благополучие!

Първата стъпка към горенето на мазнини, докато спим, е като започнем именно с подобряването на този процес! Ето няколко много прости, но много важни неща, които ще ви помогнат.

• Опитвайте се да си лягате по едно и също време всяка вечер;

• Оставяйте си достатъчно време за сън;

• Намалете приема на кофеин през деня. Особено в следобедните часове;

• Опитайте се да не ползвате телефон, компютър или телевизор един час преди лягане.

2. Мускулите не са враг

Много дами възприемат мускулите като нещо страшно, което трябва да се избягва на всяка цена. Напълно разбирам този страх, породен от снимките на прекалено мускулести дами в интернет.

Изграждането на мускули е изключително труден процес, който отнема много време и усилия. Всеки мъж може да потвърди това от първа ръка. Дами, няма нужда да се притеснявате от тежестите! Причината, поради която се чувствате по-мускулести, се крие в начина, по който тренирате.

В повечето случаи вашата тренировъчна програма ще изисква от вас да тренирате определена част от тялото в определен ден като за нея ще имате много упражнения. Например в 1 ден от седмицата изпълнявате 8 упражнения за крака. Това е много работа за тези мускули и води до сериозни наранявания по мускулните влакна.

В отговор на това телата ни активират множество процеси за възстановяване и премахване на отпадъчни материали. Този процес носи със себе си задържане на голямо количество вода в мускулите и ги кара да изглеждат по-големи дори след една тренировка!

Това е причината, поради която ние препоръчваме тренировките за цяло тяло. Вместо да изпълняваме 8 упражнения за крака в 1 ден, нашият метод разпределя тези упражнения в 3 - 4 дни. Тренирайки по този начин ще избягате от това излишно подуване на мускулите и няма да се чувствате прекалено мускулести!

Но истината е, че мускулната маса не е враг и може да ви помогне да горите мазнини докато спите. Тя е много по-активна тъкан от мазнините. В покой, мускулите ни изразходват 6 пъти повече енергия, отколкото подкожните мазнини. Това означава, че 24 часа в денонощието, 365 дни в годината, вие ще горите повече мазнини!

От друга страна, мускулите придават форма на нашите тела. Без достатъчно мускули, няма как да се постигне тази "тонизирана" и "стегната" мускулатура, която повечето дами търсят. Ключът е в съотношението между мазнини и мускули. За всеки човек има определено съотношение, което предоставя достатъчно ползи, без негативни.

3. Яжте правилните храни

Разбира се, това звучи много по-просто, отколкото е в действителност. Всеки експерт има своя собствена представа за здравословно хранене. Личното ми мнение е, че няма една диета,която да е подходяща за всеки един човек. Но също така вярвам, че основата е една и съща за всички нас.

Нека започнем от най-очевидната истина. Цялото общество от диетолози, доктори, треньори, включително и нашите родители, баби и дядовци, са съгласни, че трябва да ядем зеленчуци и плодове!

В същото време, можем да се съгласим, че пакетираните храни не трябва да са основа на нашия хранителен режим. Повечето пакетирани храни са пълни с трансмазнини и са бедни на хранителни вещества, но наситени с голямо количество калории.

Това означава, че получаваме много малко витамини и минерали, за "цената", която плащаме (енергията, която трябва да изразходваме след това). Разбира се, това не означава, че трябва да ги изключваме завинаги от своя хранителен режим. Трябва да ги консумираме в мярка, без да прекаляваме.

Любимият ми начин да илюстрирам това за дамите е следният. Представете си, че пакетираните храни са луксозни обувки. Вършат работа като всички други обувки, но струват 10 пъти повече. Единствената разлика е, че ви карат да се чувствате по-добре, за кратък период от време.

Нашият бюджет не би бил нарушен, ако си позволяваме да се поглезим с луксозни обувки от време на време. Но ако всеки ден си купуваме нови обувки на "Прада", много бързо ще задлъжнеем!

Но има и нещо, което може да ви позволи да горите мазнини докато спите, което много хора пренебрегват - консумацията на качествени белтъчини! Протеинът има няколко много важни предимства пред другите макронутриенти (мазнини и въглехидрати). За неговото усвояване е необходимо най-много енергия в сравнение с мазнините и въглехидратите. Ако приемем 100 калории от протеин, 20 от тях ще отидат за неговото усвояване, срещу 2 калории, ако приемем 100 калории от мазнини!

От друга страна, той е и най-засищащият макронутриент. Повишеният прием на протеин подтиска глада и може да ви помогне да сте по-постоянни със своята диета, за по-дълъг период от време!

Не на последно място, той ни предпазва от загуба на мускулна маса и прави всяка една диета по-ефективна. Това е демонстрирано многократно в стотици проучвания по темата. Някои хора се притесняват, че по-високата консумацията на протеин може да навреди на костите или на бъбреците, но тези твърдения са опровергани от науката в последните 30 години.

Богати на протеин храни са непреработените меса, млечните продукти, яйца, риба, бобовите култури и някои други варива. Не е нужно да ядете огромно количество белтъчини, за да извлечете позитивните му ефекти.

Може да звучи невероятно, но наистина е възможно да горите мазнини по време на сън. Всъщност това е нормално за всеки човек, чийто организъм функционира правилно и получава правилните ресурси!