Как егоизмът се отличава от истинската любов?

  • Сподели:
Как егоизмът се отличава от истинската любов?

Смисълът на любовта не е да влюбиш в себе си даден човек.

Това, което наричаме любов, обикновено е егоизъм и инфантилност.

Но ние сме свикнали да приемаме желаното за действително и да обличаме в романтика собствените си недостатъци. Да показваме милите си пороци от изящна гледна точка.

Когато искате да ви докосват, ласкаят, възбуждат, натискат – това е страст.

Когато искате да се грижат за вас, да решават проблемите ви, да ви правят подаръци, да ви обезпечават – това е инфантилност.

Когато искате неистово да ви обичат, да не могат да живеят без вас, да споделят цялото си време с вас и да оставят всичко останало на заден план – това е егоизъм.

Когато искате спешно да родите дете от даден човек – това е биология.

Когато искате някой веднага да ви направи предложение или да се съгласи да стане ваша жена, това е зависимост от общественото мнение.

Когато обичате, не искате нищо. Просто обичате.

Мотаете се из къщи, миете си зъбите, пишете писма, купувате си хляб, пиете чай, звъните на майка си – и едновременно обичате този човек. Той може в същото време да бъде където и да е, с когото и да е. Той може дори да не знае, че вие го обичате. Продължават да се появяват различни проблеми, животът си тече както обикновено, но все едно на вас някак си ви е усмихнато.

Да, това е непрактично, ирационално и странно.

Но именно това е любов.

Всичко останало е просто човешки страсти.

Да се изграждат може отношения, но не и любов. Може да се бориш за живота на дете, за първо място на конкурс или за правата си, но не и за любов. Може да очакваш отговорност за думи и постъпки, да очакваш честност и разбиране, но не и любов. Любовта няма практични резултати. Трябва просто да се научим да наричаме нещата със своите имена и тогава всичко ще застане на мястото си.

Любовта е просто приятно топло усещане в нашето тяло.

И това е най-хубавото, което ми се е случвало.

Автор: Тамрико Шоли

Източник: cluber.com.ua / Превод от руски: spiralata.net