Какъв е твоят начин?

  • Сподели:
Какъв е твоят начин?

Към нас идва ежедневно непрекъснат поток от информация. Човек си изгражда филтри за това какво да приеме, чуе, види и какво не, иначе не би могъл да се справи с огромните количества информация, не би могъл да я обработи.

Така едно и също количество информация при различни хора може да се побере и пресее по различен начин, както е различен фокусът на всеки един от нас.

Един се вълнува от едно, на друг мислите му са съсредоточени към второ - трето, а някой реагира и се мотивира от четвърто и пето нещо. Това оформя общия светоглед на човека, начина му на взаимодействие с външния свят.

През 1975г. Наом Чомски – лингвист, философ, създател на теорията, че хората създават свои собствени модели на света като филтрират изживяванията си по 3 начина:

1. Изтриване – избирателно обръщане на внимание на дадена информация, възприета чрез 5-те сетива, като по същото време се пренебрегва друга информация.

2. Изкривяване – изопачаване на възприетата информация спрямо нашите убеждения, ценности и вярвания.

3. Генерализация – обобщаване и фокусиране на дадено нещо в точно определена група или категория.

Няма верни или грешни модели, има сблъсък и по-трудна комуникация, когато срещнем хора с противоположни на нас предпочитания. Защото не всички хора мислят, действат и реагират като нас.

Всеки си има своя начин. Когато разберем това, започваме да чуваме, разбираме и усещаме другите по нов начин. Постигаме разбирателство, намираме смисъла зад думите. Разговорите протичат плавно и лесно. Това се усеща веднага.

И обратно – когато се чувстваме раздразнени, неразбрани от някого, то е защото сме объркани защо хората не мислят и реагират като нас.

Да, всеки си има своя начин – на мислене, на реагиране, на действие, на усещане… И може 10 човека да гледаме един и същи филм, да присъстваме на едно и също театрално представление, да четем една и съща книга и въпреки това всеки един от нас да има своите си чувства и мисли, които да не са като на другите.

Какво ни дава това знание? Дава ни спокойствие, мъдрост, вяра, че всеки човек е уникален, неповторим и не е нужно да имаме очаквания, претенции и изисквания кой как да се държи с нас, какво да ни говори и как да се чувства. Това освобождава от напрежение и контрол.

Както се пее в песента на Франк Синатра – "Моят начин":

Изживях пълноценно живота си
Пътувах надлъж и нашир,
и много повече, много повече от това
Направих го по моя начин
Възражения, имам няколко,
Но после отново, се сетих,
че са прекалено малко, за да ги спомена.
Направих това, което трябваше
и то даже без много усилия;
Планирах всеки начертан курс
всяка внимателна стъпка встрани,
Но много повече, много повече от това
Направих го по моя начин.

Обичах, смях се и плачeх
имах чувствата си, и делях загубите си
и сега падам като сълза
намирам всичко за толкова забавно
когато се сетя, че направих всичко това
И могa да кажа - направих го без срам.
Не, о Не не аз, направих го по моя начин!
За какво е човека, какво има той?
Ако не e самия себе си, то той няма нищо
Да казва нещата, които са му на сърцето
А не думите на този, който коленичи
Статистиката сочи, че аз съм го разбил
И го направих по моя начин!...

Кои са твоите собствени модели на света и как филтрираш изживяванията си можеш да научиш в Курс на обучение: "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?".