Какво да направим до 30, за да се чувстваме прекрасно на 50

  • Сподели:
Какво да направим до 30, за да се чувстваме прекрасно на 50

Сайтът Quora.com провежда проучване сред хора на 50-годишна възраст за това какво биха посъветвали 30-годишните, с което да им бъдат полезни за тяхното бъдеще. Отговорите се оказват много обикновени, но освен това правилни и мъдри. Препоръчваме ви да се вслушате в "старейшините".

1. Спрете да пушите

"Ако можех да се видя сега, отпусната на своите бедни, скърцащи колене, най-малкото щях да се замисля да откажа цигарите", казва една от анкетираните. Не, наистина - скъпо е, мирише неприятно и гарантирано 100% предизвиква проблеми със здравето. Може би вече е време да престанете...

2. Използвайте слънцезащитни продукти

Искате ли бръчки, суха и тънка кожа, синини при почти всяко докосване? Тогава отидете на плажа и се насладете на слънцето без защитен крем.

3. Започнете да спестявате пари

Да, това е скучен, банален и безинтересен съвет, но е наистина необходим. Когато е на 30 години, на човек почти винаги му остават по-малко пари, които може да спести. Но започнете да спестявате и с течение на времето ще видите, че доста са се натрупали.

4. Поддържайте (или възстановете) добрите си отношения с роднините

Дори и ако мислите, че имате много трудни отношения със семейството си, а понякога дори се мразите помежду си - трябва да се научите да се разбирате с близките си. Семейните връзки са много важни. Скоро ще разберете, че това е най-истинското богатство.

5. Трупайте спомени, а не вещи

Вие - това е вашият жизнен опит. Много е тъжно да се събудите на 50 и да осъзнаете, че освен материални блага, нямате нищо друго. Спомените не могат да бъдат изхвърлени и никога няма да се обезценят.

6. Научете се да давате

Правете добри дела. Давайте на другите това, което им носи радост. Но го правете с душа и сърце. Не очаквайте нищо в замяна. Тогава и вашето сърце се изпълва с любов.

7. Спортувайте

Това наистина е много важно. Водете активен начин на живот сега, за да може да бъдете активни и на 50. Не напълнявайте. Правете упражнения. Дръжте тялото и организма си в норма.

8. Научете се да се наслаждавате на това, което имате

Щастието е много по-важно от славата или успеха. Вместо да се оплаквате, се научете да се наслаждавате на това, което имате и вие ще се чувствате истински щастливи.

9. Спрете да отлагате нещата за друг път

Искате да си купите къща? Да напишете книга? Да вземете научна степен или второ висше? Промяна в кариерата? Да започнете бизнес и да работите за себе си? Тогава започнете днес. Не казвайте, че някога ще го направите. Времето наистина лети след 30.

10. Спазвайте режим

Спете достатъчно. Лягайте и ставайте по едно и също време. Отървете се от безсънието.

11. Грижете се за зъбите си

С възрастта проблемите със зъбите стават все по-големи. Лечението отнема повече време и пари. Затова не отлагайте лечението до това време, когато намесата на лекаря е вече задължителна.

12. Бъдете "луди"

Излезте от дома си и направете нещо различно. Вземете някой ваш близък и "нащракайте" много снимки. Създайте спомени, които ще ви топлят в напреднала възраст.

13. Спрете да ядете "гадости"

През целия си живот можете да изкарате много пари и да ги харчите за каквото си искате. Но здравето не може да си купите. По-добре е да се откажете от заведенията за бързо хранене и всякакви лоши храни още сега.

14. Прочетете поне 10 хубави книги на година

Вашият мозък трябва да се развива непрекъснато, така че спрете да губите време за телевизия и видео игри. Вземете някоя интересна книга и ще видите, че ще се почувствате по-добре.

15. Научете се да медитирате

Това отнема много малко време, а промените в живота ви ще бъдат удивителни. И има много научни изследвания, които потвърждават това.

16. Пътешествайте

Колкото е възможно повече. Пътуванията ни променят. Те отговарят на много въпроси. Те ни вдъхновяват. Те ни карат да спрем да се страхуваме. Пътешествието е това нещо, което ще ви помогне да се почувствате живи.

17. Престанете да сравнявате себе си с другите

Повярвайте, когато сте на 50, ще ви бъде напълно безразлично какво впечатление предизвиквате у другите. Ходете по своя път. Станете силни.

18. Водете си дневник

С времето ще забравитеза някои ценни спомени. Записвайте ги. И не забравяйте да се фотографирате.

19. Грижете се за приятелите си

Грижете се за хората, които ви помагат да се чувствате по-добре, които харесвате. Смейте се с тях. Правете глупости. Радвайте се на живота си.

20. Открийте своето място

Да, това не е толкова лесно в нашата действителност, но се опитайте да направите всичко възможно, за да има къде да се върнете и което е по-важното – там да се чувствате добре.

Снимка: playbuzz.com