Какво да направим, за да противодействаме на стреса

  • Сподели:
Какво да направим, за да противодействаме на стреса

Ако в момента сте в особено стресиращ период, вероятно изпитваните от вас негативни чувства са свързани с това, че тялото ви реагира естествено на стрес. Въпреки, че стресът в малки дози ни помага, високите и продължителни нива на стрес се отразяват неблагоприятно на нашето здраве и психика. За да се опитате да свалите напрежението и да облекчите стреса, бихте могли използвате някои от съветите по-долу:

Дишайте дълбоко. Когато се чувстваме тревожни, дишането ни се променя и това „свръхдишане“ всъщност може да усили тревожността ни. Дълбокото дишане ще насърчи ума и тялото ви да забавят ритъма и да се върнат към нормалното. Така че следващия път, когато се почувствате тревожни, направете бърза почивка, поемете дълбоко диафрагмено вдишване през носа за 4 секунди, задръжте го за 2 и издишайте бавно през устата за 4 секунди. Изчакайте няколко секунди и след това повторете. Паниката свърши!

Изправете се. Знаете ли, че добрата стойка всъщност може да ви накара да се чувствате по-самоуверени и по-малко тревожни? Изправената стойка може да намали нивата на хормона на стреса кортизол, така че бъдете гордо изправени и настроението ви ще се поздобри.

Разтегнете се. Упражненията за разтягане са свързани с релаксация и облекчаване на стреса, както и с по-голямо чувство за благополучие.

Отпуснете челюстта си. Освободете напрежението, което носите в челюстта си, като я отворите широко за половин минута, дишате през носа и внимателно я затворите.

Подарете на слепоочията си един добър масаж. Нежното масажиране на слепоочията с върха на пръстите ви помага да отпуснете останалите мускули в тялото си, както и да успокоите симптомите на главоболие. 

Практикувайте йога. Направете вдишване в стил „Пранаяма“. Този йога метод изисква да дишате през една ноздра, за да облекчите стреса (вдишайте през лявата, като блокирате дясната, издишайте през дясната, като блокирате лявата, повтаряйте 3 минути), Странно, но прекрасно!

Има много пози от йога, които помогат за намаляване на безпокойството и които можете да опитате у дома.  Една  от тях е позата Дете - седнете на колене и се наведете напред, така че лицето ви да лежи на пода; ръцете са покрай тялото с обърнати длани нагоре; притиснете гърдите си върху бедрата; задръжте, после бавно се изправете и отново седнете на колене. Тази успокояваща поза дълбоко релаксира гърба и успокоява нервната система. 

Опитайте билкови средства. Майката природа е създала чудеса! Следващият път, когато се чувствате стресирани, си направете чай от лайка, който има успокояващо действие или капнете малко лавандулово масло върху възглавницата си, преди да си легнете, за да ви помогне да се отпуснете за спокоен нощен сън. 

Медитирайте. Създайте отпускаща атмосbера в стаята, където можете да медитирате (например запалете свещи и тамян, пуснете успокояваща музика). Постигането на медитативно състояние изисква практика, но има чудесни съвети за начинаещи онлайн. Медитацията може да ви помогне за облекчаване на безпокойството и подобряване на концентрацията. 

Разходете се сред природата. Ходенето не само ще задейства освобождаването на ендорфини, които спомагат за намаляване на хормоните на стреса, но и ще повиши нивата на серотонин, което също ще допринесе за подобрено настроение.

Направете си пикник. Дейностите  на открито насърчават нашето психическо и физическо благосъстояние. Излизането на пикник с приятели или със семейството ни може да намали стреса, който свързваме с училището, работата и дома и ни помага да преодолеем чувството за социална изолация по време на пандемията. 

Дайте почивка на  мозъка си. Помечтайте за миг. Представете си ваканция на Малдивите или Борa-Бора. Временното откъсване от стресовия проблем може да ви помогне да го решите, като ви отпусне и ви вдъхнови за творчество. Така че изгубете се в мислите си и вижте къде ще ви отведе умът ви!

Направете място в графика си за свободно време и дейности, които наистина обичате. Ако обичате да рисувате, да четете романи, списания, да карате колело или да правите маникюр, опитайте се да намерите време за всичко това.