Какво е визуализация и как може да ни помогне?

  • Сподели:
Какво е визуализация и как може да ни помогне?

Има няколко вида визуализации: 

1. Когато ясно си спомняте гласа на някоя учителка кога и как ви е внушила някаква мисъл

Тази мисъл може да е негативна - че никога няма да успееш; или позитивна - Браво, ще успееш, моето момче (момиче). Мислено си спомняте ясно ситуацията - къде точно се е случила, как сте чули думите, къде са останали в тялото ви тези думи и съответното негативно или позитивно внушение.

Можете да възстановите паметта си, ако постоите за известно време в този отрязък от живота ви и постепенно се пренесете там. Какво виждат очите ви, какво чуват ушите ви, как точно се чувствате, връщайки се в тази ситуация. Колкото по-ясно и наситено, с всички подробности, влезете в случката, толкова по-ясно ще виждате картината.

Нещо повече - можете да промените негативните внушения, като си представите как същият този човек изрича други думи. По този начин можете да повлияете на настоящето и бъдещето, променяйки миналото. Негативните думи, негативните внушения и усещания ще спрат да тровят живота ви.

Например - "Нищо няма да стане от теб!" заменяте с "Аз съм късметлия! Аз успявам!", "Аз заслужавам най-доброто!". Това дава възможност да промените коренно отношението си към самия себе си, да се промените до степен проблемите да изчезнат, съмненията да изчезнат. Можете да промените живота си.

2. Когато променяте отношението си към действителността. Как става това?

Да започнете да се гордеете с това, което ви е притеснявало, от което сте се срамували. И тогава всичките ви предишни ограничения ще ви се сторят смешни.

Ако ситуацията не може да се промени, променяте отношението си към нея. Едно упражнение ще ви помогне за това:

Спомнете си някаква конкретна ситуация от миналото. Може би как са ви наричали като дете, с някакъв ужасен прякор или изречение, което е останало в ума ви завинаги. И се опитайте да превърнете този негатив в позитив. Например:

"Ти си с две леви ръце!" превръщате в: "Аз съм изобретателен и ловък."

"Простак" превръщате в: "Аз приемам и харесвам себе си!"

"Нищо не става от теб!" превръщате в: "Аз успявам!"

"Нещастник" превръщате във: "Винаги ми върви"

"Много си грозна" превръщате в: "Аз изглеждам млада и красива!"

"Бедняк" превръщате в: "Аз съм роден за богатство и изобилие"

"Никога не ти върви" превръщате в: "Аз съм късметлия!"

"С този чепат характер никога няма да се омъжиш" превръщате в: "Моят необикновен характер прави семейния ми живот цветен и жив".

Всяко позитивно твърдение напишете 100 пъти, но не механично, а фокусирано, докато го вградите в ума. Докато го пишете, може да го казвате на глас максимално въодушевено и емоционално, за да се закотви в ума ви.

Заповядай в група на Курс обучение "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?".