Коя е "Ана Ана" и кои са нейните създатели?

  • Сподели:
Коя е "Ана Ана" и кои са нейните създатели?

Ако искаме да подарим детска книжка, която да впечатли малките си читатели с красиви и цветни рисунки, и история, поднесена леко и с хумор, безспорно добър избор е поредицата комикси "Ана Ана" на издателство "Пурко". Авторите на книжките са сценаристката Доменик Рок и Алексис Дормал.

Ана Ана е малката сестра на Пико Бог, друг герой на авторите, за когото те са направили отделна поредица. Русокосото палаво момиченце и неизменните й другари всъщност са резултат от съвместната работа на майка и син, което донякъде обяснява защо героите и историите им са толкова истински и пленяващи.

Доминик Рок е родена през 1948 г. в Казабланка, Мароко. По-късно живее в Белгия, където се раждат и двамата й сина, които споделят страстта й към хумористичните комикси. Сценаристката обича "Астерикс и Обеликс" и "Мафалда" и това повлиява върху решението й да се занимава с комикси. Най-големият й син Алексис Дормал е роден през 1977 г. в Брюксел. След като завършва кино и телевизия той се обръща към света на рисуването и писането.

Талантът на Алексис е забелязан още като малък. Той е силно повлиян от "Мафалда", "Фъстъчетата" и "Калвин и Хопс". Художникът не успява да открие своя стил и своето място в кино изкуството и заради това майка му решава да създаде нов приказен свят, за да може нейният син да открие своя път. И това се случва.

Двамата започват съвместна работа и тя дава своите успешни резултати. Рок пише диалозите, а Алексис скицира героите. Когато резултатът е на лице го дават на по-малкия син Джером за мнение, след което издателят "издава последната присъда". Алексис споделя, че е живял в традиционно семейство и точно този спомен иска да пресъздаде и в творбите си. И така майка и син създават "Ана Ана" и "Пико Бог".

За съжаление "Пико Бог" още не издаден на български. Той е изключителен герой, за който Дормал споделя: "Пико среща трудности и неприятности, но винаги се изправя срещу тях. Дори и да е загубен, той винаги намира начин да се върне назад. Чувстваме се като него.", а после добавя: "Тази поредица се основава на Вселената, а не на един герой."

За щастие българските деца могат да се докоснат и да станат част от света на двамата автори с поредицата "Ана Ана". Комиксът разказва за малкото русокосо и рошаво момиченце Ана Ана и нейните приятели - плюшените играчки Зигзаг, Космато топче, Пингпонг, Лиско, Китчо и Гризу, с които измислят какви ли не номера и заедно се борят с трудностите.

Когато попитах Десисвала Йорданова, главният "виновник" за това тези чудни приключения да излязат и на българския книжен пазар, защо се е спряла точно на "Ана Ана", тя отговори: "Една приятелка ми я показа преди време. Много я харесах. После видях как децата ми се забавляват да им я чета. После я показах и на други деца, които реагираха по същия начин. Ето така стигнах до решението да я издам."

Десислава смята, че историите са весели, непринудени, без натрапчив морал и те в действителност са такива. "Комиксите са магнит за децата. Прозрат ли възрастните дидактичната сила на комикса, ще могат да се възползват от него. Поредицата "Ана Ана" ме плени и с очарователния си рисунък!" - споделя Йорданова.

И наистина, малкото момиченце Ана Ана ни пренася в своя свят на говорещи плюшени играчки, с които забъркват шоколадови експлозии, борят се с тъмното, гонят болестите и четат книжки. Дормал и Рок са успели да създадат една малка и красиво изрисувана вселена за децата, в която всичко е толкова реално, колкото и приказно.

Книжката, макар и детска, е разкошен подарък и за "големите" деца - онези, които макар и отдавна пораснали на години, винаги са с отворени сетива за изкуство, лудории и за много любов.

Коя е "Ана Ана" и кои са нейните създатели?