Кралство Бутан - щастливите хора на света

  • Сподели:
Кралство Бутан - щастливите хора на света

Кралство Бутан е планинска страна в Южна Азия. Намира се между Китай и Индия и е една от най-слабо развитите страни в Източното полукълбо. Известна е с това, че се класира на осмо място сред 20-те най-щастливи страни в света, следват я държави като САЩ, Люксембург и Япония.

Населението на страната възлиза на 752 700 души, според данни на правителството от 2003 г. Средната възраст е 24,3 години, като за мъжете е 25 години, а за жените – 23,7 години.

Бутан е единствената страна в света, която забранява напълно търговията с тютюн и тютюнопушенето.

В Бутан политиката е насочена към личността, т.е. към нейното щастие и спокойствие. Щастието дори е вписано в националния химн на страната: "Така, както процъфтява учението на Бог Буда, нека слънцето на мира и щастието грее над народа".

Установена е и бутанска политика за Брутно национално щастие - показател, с който се измерва напредъкът на нацията – чрез щастието или нещастието на народа й.

Интересно е каква е кухнята на бутанците. Неизменна част от менюто им е чилито, много чили. Използва се за всяко ястие, дори на новородените вместо биберон се дава чушка, на която са премахнати семките, за да свикне организма с лютивината.

Характерно ястие за Южна Азия, често приготвяно и в Бутан, е т. нар. Момо – пържени или варени тестени топки, пълнени с месо, зеленчуци или сирене.

Друг интересен факт за тази малка държава, е че тя е единствената в света, която има задължителен дрескод за мъжете. Традиционното им облекло е гхо – дълга дреха, наподобяваща халат, с изобилие от джобове.

Медитацията на бутанските мъже също е нещо необикновено за нашите представи. Някои мъже се оттеглят в медитация на отдалечени места – на скалисти местности, непосещавани от други хора, за три години, три месеца и три дни, като през цялото това време не изговарят нито дума, не правят нищо.

Кралство Бутан - щастливите хора на света

Снимка: pixabay.com