Креативността повишава продуктивността и намалява стреса

  • Сподели:
Креативността повишава продуктивността и намалява стреса

Общоприето мнение е, че на спокойните хора им е по-лесно да бъдат креативни. Изследванията обаче показват, че обратното също е възможно: креативността и творческата дейност са ефективна стратегия срещу стреса.

Фокусът, емоционалното изразяване и перспективата, която съпътстват тези моменти, прекъсват менталните модели на стреса и напрежението и помагат на хората да водят по-удовлетворен живот.

Това са резултати, получени от професора от Харвард Тереза Еймъбайл, провел изследване, в което хора, преминаващи през креативни проекти, е трябвало да си водят дневник. След това изследва емоционалните им състояния по време на най-продуктивните им фази.

Чрез изследване на дневниците открива, че когато хората се чувстват силно и щастливо ангажирани в работата си, е по-вероятно да са продуктивни.

В основата си креативността и продуктивността вървят ръка за ръка. Продуктивността по отношение на смислена работа подсилва ангажираността, а това пък стимулира креативността. Воденето на дневник дава повод на хората да си припомнят и да осъзнават малките победи, които иначе биват лесно забравени, а това предизвиква повишаване на мотивацията.

Тази кръгова обратна връзка помага за разбирането на един от най-тайнствените елементи на креативността: това, че често идва на вълни, появяващи се неочаквано.

Тези креативни моменти се причиняват от освобождаването от стреса, фокусираността, рефлектирането върху моментите на продуктивност. Ако човек се отдаде на увеличаването на един от изброените фактори, това ще стимулира неговата креативност.

"Креативността може да стане навик", казва изследователят на креативността Джонатан Плъкер, професор по психология. "Превръщайки креативността в навик, вие ставате и по-продуктивни."

А как да започнете да превръщате креативността в навик може да разберете на събитието SoCreative.

Източник: Reset.me / Превод: Даниел Троев / Снимка: scottthorp.wordpress.com