Мадрид и околностите за 3 дни

  • Сподели:
Мадрид и околностите за 3 дни

Ако сте обиколили много държави и местенца по света, но никога не сте били в Испания, то не пропускайте възможността да се запознаете с тази невероятна култура, страна и хора.

Представям ви някои от най-известните места, които ще ви накарат за затаите дъх и винаги с усмивка на лице да разказвате на приятелите си за тях. Достатъчни са ви три дни при стегната и добра програма, за да посетите най-знаменитите места в Мадрид и околностите.... ето какво не трябва да пропускате:

1. Музеят Прадо (Museo Nacional del Prado)

Открит е през 1819 г. Повлияна от Лувъра във Франция, испанската кралица решава да изложи богатата колекция от творби на изкуството на кралското семейство. Съдържа хиляди картини на известни майстори - Гоя, Рафаел, Рубенс, Тициан, Ван Дайк. Тук са изложени "Трите грации" на Рубенс, "Голата Маха" на Гоя, "Автопортрет" на Дюрер и много други.

В световен мащаб музеят е определен като "най-голямата концентрация от шедьоври на квадратен метър". Голяма част от хората на изкуството го определят като "не най-големият, но най-интензивният". Прадо има около 950 скулптури, 64 000 рисунки, 2 400 щампи, 800 декоративни изкуства, 900 монети и 800 медала.

Подобно на други големи европейски музеи като Лувъра в Париж и Уфици във Флоренция, Прадо дължи своя произход на колекционерското хоби на управляващите династии през вековете. Той отразява личните вкусове на испанските крале и тяхната мрежа от съюзи и политически вражди, така че се превръща в колекция ненадмината по специални художници и стилове. Много от творбите в музея са създадени по желание на няколко царе любители на изкуството.

Ако нямате време за други музеи, задължително посетете поне Прадо. Ако престоят ви в Мадрид е по-дълъг, има смисъл да се закупи "Мадрид карта", която дава безплатен достъп до над 50 музея и осигурява предимство при влизането без опашки. Картата за 24 часа струва 45 евро, индивидуалната цена на посещението на Прадо е 8 евро.

Прадо е отворен за безплатен достъп от вторник до събота от 18 до 20 ч. и в неделя от 17 до 20 ч., както и на някои официални празници.

2. Музеят "Кралица София" (The Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía)

Намира се близо до Прадо и съхранява колекции на модерното изкуство. Музеят залужава да се посети, да се отдели време да се разгледа всяко едно произведение и да се насладим на енергията и емоцията, която то ни дава.

Музеят е отворен за безплатен достъп от вторник до събота от 18 до 20 ч. и в неделя от 17 до 20 ч., както и на някои официални празници.

3. Площад Майор (Plaza Mayor de Madrid )

Намира се в така наречения "стар град" на Мадрид. Построен е през XVII век и през годините е имал много имена - площад на Конституцията, площад на Републиката, а сегашното му име идва в края на Гражданската война в Испания. В центъра му е статуята на Фелипе III. През почивните дни, площадът става като нашите сергии до Катедралата "Александър Невски" - продават се стари монети, марки и тн. Повечето празнични церемонии преминават именно на Площад Майор.

4. Пуерта дел Сол (Puerta del Sol)

Намира се много близо до Площад Майор. Тук, пред часовника обикновено се посреща Нова година. На Пуерта дел Сол се намира и статуята-символ на Мадрид, изобразяваща мече и дърво. Това е така нареченият пъп на Мадрид, спирка-център на метрото и начална точка за вашите разходки.

5. Пласа де Ориенте (Plaza de Oriente)

Площадът се намира точно пред Кралския дворец. На него са поставени 44 статуи на испански монарси. Първоначално идеята е била статуите да украсяват покрива на двореца, но впоследствие е преценено, че са прекалено тежки и затова са оставени в парка.

Централната статуя на площада е на Фелипе IV на кон. Интересна е историята на тази впечатляваща творба. Авторът й не можел да балансира правилно коня, който бил твърде тежък и имало опасност да падне напред. Тогава не друг, а Галилео Галилей предлага предната част на скулптурата да е куха и така осигурява стабилност на композицията.

6. Кралският дворец (Palacio Real)

Дворецът великолепно творение, създадено през 1764 г. Построен е, за да замести замъка Алкасар, който бил изгорял 30 години по-рано. В момента дворецът функционира като музей, а туристи се допускат почти из целия дворец, включително и в оръжейната и аптеката.

7. Птичи поглед над Мадрид с лифта Телеферико (Teleferico)

Трасето е дълго малко над 2 км. Пътуването трае около 10 минути, като се преминава над реката и може да се видят някои от интересните забележителности на града. Съоръжението е създадено като част от увеселителен парк и на места височината достига до 40 м. Крайната спирка е парк Каса де Кампо, където можете да се насладите на впечатляваща гледка или да пийнете по нещо в заведението.

8. Стадион "Сантяго Бернабеу" на Реал Мадрид

За феновете на Реал Мадрид това вероятно ще е в топ 3 места за посещение в испанската столица. Можете да се запишете за обиколка на стадиона, да видите съблекалните, тунела и колекцията от купи на тима.

9. Площад Сибелес (Plaza de Cibeles)

Още една историческа архитектурна забележителност, представляваща неокласически комплекс от мраморни скулптури с фонтани, които са се превърнали и в символ на града. Фонтанът на Сибелес е построен по време на управлението на Карлос III по проект на Вентура Родригес в периода 1777 - 1782 г.

10. Парк Буен Ретиро (El Retiro Park)

Паркът е един от най-големите в града, площта му е близо 1,4 кв. км, той е изпълнен с красиви скулптури, паметници и павилиони.

12. Базилика "Сан Мигел"

Базиликата "Св. Мигел" е барокова римокатолическа църква, намираща се в центъра на града, построена в периода 1739 - 1745 г.

13. Кралска базилика "Сан Франсиско ел Гранде"

Кралската базилика "Сан Франсиско ел Гранде" е римокатолическа църква, чиято фасада гледа към площад "Сан Франсиско".

14. Портата Алкала

Портата Алкала е неокласически паметник, който се намира на няколко метра от входа на парка Буен Ретиро и е разположен на Площада на независимостта.

15. Пазар за храна "Сан Мигел"

Представлява закрит пазар, разположен в централната част на града, където можете да намерите абсолютно всичко - предястия, основни ястия,  всякакви десерти, алкохол. Цените са достъпни, обслужването е много приятелско и всичко, което се предлага е прясно. Повечето неща дори се приготвят пред очите ви и са типични местни деликатеси.

Дотук споменах някои от най-известните и впечатляващи местенца в Мадрид... Но извън града има още много местности, които си заслужава да посетите. Едно от които е Толедо!

Този град е един от най-магичните в околията. В него може да се разгледа музеят на Ел Греко, Портата Бисагра, замъкът Алкасар на върха на хълма, катедралата на Толедо, която съдържа произведения на Ел Греко и Гоя, музеят Санта, джамията Христос де ла Луз, няколко синагоги, църквата Санто Томе, манастирът Сан Хуан де лос Рейес, световноизвестната сладкарница Santo Tome и още много други.

Дотам може да стигнете най-удобно с автобус, който тръгва от Estacion de Atocha. Билетът е на стойност от 9 евро в едната посока, а разстоянието се изминава за около 30 минути в едната посока.

Мадрид и околностите за 3 дни

Музеят Прадо 

Снимка: donfalcone / Pixabay.com

Мадрид и околностите за 3 дни

Площад Майор

Снимка: Sebastian Dubiel / wikipedia.org

Мадрид и околностите за 3 дни

Пуерта дел Сол

Снимка: MCadriD / Pixabay.com

Мадрид и околностите за 3 дни

Кралският дворец

Снимка: rubyriojano / Pixabay.com

Мадрид и околностите за 3 дни

Стадион "Сантяго Бернабеу"

Снимка: escalope / Pixabay.com

Мадрид и околностите за 3 дни

Площад Сибелес

Снимка: NakNakNak / Pixabay.com

Мадрид и околностите за 3 дни

Парк Буен Ретиро

Снимка: Jammer / Pixabay.com

Мадрид и околностите за 3 дни

Портата Алкала

Снимка: midicloriano / Pixabay.com

Мадрид и околностите за 3 дни

Площад Испания, където се намират статуята на Мигел де Сервантес и бронзовите скулптури на Дон Кихот и Санчо Панса

Снимка: lapping / Pixabay.com

Мадрид и околностите за 3 дни

Пласа де Торос

Снимка: SayakDasgupta / Pixabay.com

Мадрид и околностите за 3 дни

Толедо

Снимка: steven_yu / Pixabay.com

Мадрид и околностите за 3 дни

Катедралата на Толедо

Снимка: falco / Pixabay.com