Малките големи "неща": топ 10 полезни съвета по етикет за всеки ден

  • Сподели:
Малките големи "неща": топ 10 полезни съвета по етикет за всеки ден

Независимо от това на каква възраст сте, съществуват определени правила в поведението, които е необходимо да се знаят и спазват. Ръкостискането и поведението в театър са само малка част от тях. А често не си даваме сметка, че и жестовете, които изпълняваме правят впечатление на околните и дори казват много повече, отколкото ние самите.

Искате ли да направите добро впечатление на хората от своето обкръжение с обноските си и да бъдете предпочитана компания? А знаете ли как да ги използвате във Ваша полза и да бъдете по-лесно забележими?

Тук ще откриете десетте най-важни правила по обноски, които е добре да се спазват всеки ден. Те са подготвени от Невена Басарова-Дичева - специалист по етикет и добри обноски и основател на Първа Детска Академия за Добри Обноски.

1. Шапката винаги се сваля

Сигурно е много модерна и е незаменим елемент от визията Ви, но влизането в закрито помещение предполага нейното сваляне. Този жест демонстрира уважение към околните.

И все пак тук има едно изключение, което е в полза на дамите. На тях им е позволено да останат с шапка, в случай че тя е част от тоалета им на официално събитие. Забелязали ли сте, че английската кралица никога не сваля този емблематичен за нея аксесоар?

2. Какво да правим с мокрия чадър?

Самото носене на чадър ни причинява дискомфорт. А истинската драма започва, когато влезем в помещение и не знаем какво да правим с него.

Едно е сигурно - никога не трябва да го оставяте разтворен на пода. Огледайте се за обозначено място за чадъри и го поставете там. Най-често се намират до входната врата.

3. Дамската чанта неслучайно се нарича дамска

Уважаеми дами, вероятно се чувствате още по-специални, когато някой галантен кавалер Ви предложи помощ с торбите. Но знайте, че дамската чанта задължително трябва да остане във Вашите ръце. Недопустимо е мъжът да бъде видян с този дамски аксесоар в ръцете си.

4. Пижамите и гостите определено не вървят ръка за ръка

Имате свободен ден и сте решили да го прекарате у дома по пижама? Няма нищо лошо в това да си починете, облечени в удобни дрехи, но Ви съветваме да заложите на панталонки или клин. По всяко време могат да Ви изненадат неочаквани гости и Ваша отговорност е да ги посрещнете в подобаващо облекло. А и така самите Вие ще си спестите неудобната ситуация да се преобличате, докато гостите Ви са вкъщи.

5. Гримирането на публично място не е добра идея

Изкушавате се да освежите червилото си на масата след хранене? Това определено се разграничава от духа на добрите маниери. По-добре изберете тоалетната. Така ще можете да пооправите грима си на спокойствие, без да се смущавате и да предизвиквате неудобство у хората около Вас.

6. Носенето на панталон при дамите не означава да пренебрегват подходящата стойка

Когато сте с пола винаги се съобразявате с начина, по който заставате, а носенето на панталон вероятно Ви освобождава от всякакви притеснения. Истината е, че панталонът не е предпоставка да стоите неправилно. Правилото за успоредни крака е абсолютно задължително, а сядането по турски и качените крака на бюрото е добре да бъдат забравени.

7. А кой ще плати сметката?

За Ваше щастие имаме отговор на вечния въпрос. Независимо от пола и джендъра, редно е да плати този, който кани. "Хайде да излезем да се видим" звучи доста по-различно от "Каня те на..."

8. Къде е мястото на дамската чанта?

Ако носите у себе си клъч или средно голяма чанта, можете да я поставите на стола зад гърба си. А ако е по-голяма? Не се притеснявайте да я поставите на пода от дясната Ви страна или под стола.

9. Не е време за разговори по телефона

Когато сте в компанията на приятел, дългите разговори по телефона показват липса на обноски и уважение и карат човека до Вас да се чувства пренебрегнат. Отложете разговора за по-късно. А в случай че е нещо неотложно, то поне се извинете на събеседника си.

10. Децата също имат право на лично пространство

Може да Ви звучи незначително или дори неприемливо, но винаги е редно да почукате на вратата на детето си, ако тя е затворена. Подобен ход ще му даде добър личен пример и ще му покаже, че личното пространство трябва да се уважава. Пък и няма да го стреснете, докато си играе или чете книга.

Може би ще се запитате за какво Ви е всичко това. Но преди всичко е важно да знаете, че добрите маниери са създадени за Вашето удобство. Те Ви помагат да не изпадате е неудобни ситуации, да направите добро впечатление, от което следва и подобряването на Вашето самочувствие, както и общуването с приятели и колеги.

Бъдете точни, бъдете усмихнати и приветливи, покажете емоционална интелигентност. Добрите обноски са способни да Ви отведат там, където образованието и парите не могат!