Марко Пиер Уайт: ''Добрите хора винаги прощават''

  • Сподели:
Марко Пиер Уайт: ''Добрите хора винаги прощават''

Детството на Марко Пиер Уайт приключва на шестгодишна възраст, когато майка му умира от мозъчен кръвоизлив. Напуска гимназия без каквато и да е била професионална квалификация и решава да се обучи като готвач в ресторант. На 16 години пристига в Лондон с 7.36 паунда, малко книги и торба с дрехи. На 24 години вече е главен готвач в ресторант Харвис. 

Брутален скандалджия, страстен пушач и човек-легенда в средите на кулинарното изкуство. Наричат го Дяволът Марко, както и White Heat. На хора като него дължим еволюцията на съвременната гастрономия, модерните технологии като тенденции в готвенето, новите вкусове и за това храната ни да притежава история.

Освен в кухнята, Бялата жега е такъв и в личния си живот - има три брака, три развода и четири деца зад гърба си. Едва на 33 годишна възраст Марко става най-младият готвач получил три звезди Мишлен и до този момент никой не е подобрил рекорда му. 

През 1999 г., само 5 години след като е удостоен с високото отличие, Уайт се отказва от звездите си и напуска кухнята, за да стане ресторантьор. Сред аргументите му има някои доста сериозни и убедителни мотиви, като например това, че отказва да бъде оценяван, съден и критикуван от хора, които имат бедни кулинарни познания в областта. 

Сред неговите ученици са Гордън Рамзи (Кухнята на Ада), Къртис Стоун (Кулинарно приключение с Къртис Стоун), Хестън Блументал (Пиршеството на Хестън) и Марио Батали (Ciao America с Марио Батали, Iron Chef America, The Chew).

Когато готвач работещ при Уайт се оплакал, че е прекалено горещо в кухнята, Марко отрязва гърба на ризата и панталоните му, за да може да влезе повече въздух. Готвачът е работил така до края на престоя си в ресторанта. Как мислите? Ако се поставите в обувките или по-точно ако облечете съдраните дрехи на готвача и ви подложат на това изпитание, което със сигурност ще бъде удар по самочувствието ви, защото е унизително, бихте ли продължили да работите при такъв човек, стискайки зъби или бихте си тръгнали вовеки през изхода? Какъв урок ще бъде това за вас? 

 

Представяме ви няколко цитати от неговата книга, озаглавена White Heat:

  • Най-отровният източник във всяка кухня е его готвачът.
  • Не се обличайте за другите, обличайте се за себе си. Дрехите трябва да са продължение на това, което представяме и което чувстваме отвътре.
  • Платих си цената, висока цена, гледах как майка ми умира. Гледам на всичко, което ми е дадено сега, като форма на обезщетение. Човек, който съжалява, е човек, който хвърля котва.
  • Открих, че светът на най-добрите ресторанти е нещо подобно на света на мафията.
  • Простете ми, че създадох чудовището Рамзи. Той е телевизионна личност, която крещи на знаменитости в "Кухнята на ада", правейки им това, което аз му бях направил.
  • Що се отнася до мен, амбицията е най-опасното занимание в света. Никога не съм бил амбициозен или ако имам амбиция, това е било само по подразбиране.
  • Обичам провинцията, където живея и се чувствам най-комфортно, и мразя да съм заобиколен от стада хора.
  • Ние всички правим грешки. Бог знае, че съм направил повече от всеки друг, когото познавам.
  • Мисля, че наистина е важно всеки млад човек да работи в кухня, защото научаваш житейско умение.
  • Добрите хора винаги прощават. Те си затварят очите за нечии провали.
  • Не мога да работя в домашна кухня; просто е твърде ограничено. Няма свобода и няма бръмчене.
  • Самоконтролът е истинска сила.
  • Успехът се ражда от арогантност, но величието идва от смирението.