Мъжете са от Марс, жените - от Венера

  • Сподели:
Мъжете са от Марс, жените - от Венера

Една от най-четените в световен мащаб книги за отношенията между мъжа и жената е именно "Мъжете са от Марс, жените - от Венера". В нея авторът Джон Грей ни учи как да комуникираме успешно с другия пол, така че да имаме връзката, за която мечтаем.

В следващите редове ще прочетете някои от най-въздействащите цитати от неговия бестселър.

1. "Мъжете се мотивират, когато се чувстват нужни, докато жените - когато се чувстват ценени."

2. "Тя неосъзнато отхвръля подкрепата, от която се нуждае, защото се страхува, че няма да я получи."

3. "Любовта изкарва на повърхността неразрешени чувства. Един ден се чувстваме обичани, а на следващия изведнъж ни е страх да и вярваме."

4. "Болезнените спомени от това да не бъдем отхвърлени започват да изникват, когато сме изправени пред това да вярваме и да приемем любовта на нашия партньор."

5. "Ако искаме да почувстваме положителните чувства на любовта, щастието, доверието и благодарността, от време на време ще трябва да чувстваме и гняв, тъга, страх и скръб."

6. "Ако целя да удовлетворя собствените си нужди за сметка на тези на моя партньор, то със сигурност ще изпитам нещастие, отхвърляне и конфликт."

7. "Да бъде ненужен означава бавна смърт за мъжа."

8. "Мъжете трябва да запомнят, че жените говорят за проблемите си, защото така се сближават, а не непременно защото търсят решение."

9. "Ние погрешно смятаме, че ако нашият партньор ни обича, той ще реагира и ще се държи по определен начин – начинът, по който ние реагираме и се държим, когато обичаме някого."

10. "Менталната химия поражда интерес, емоционалната химия генерира привързаност, физическата химия поражда желание, а духовната химия създава любовта. Сродната душа включва и четирите...и аз няма да се задоволя с нищо по-малко!"

11. "Когато отрицателните чувства са потиснати, положителните чувства също се потискат и любовта умира."

12. "Запомнете, че ако мъжът има нужда да се уедини, когато той се върне, ще го направи с много повече любов. Тогава той може да слуша. Тогава е най-добрият момент, за да започнете разговор."

13. "За щастие съвършенството не е условие за създаване на страхотни връзки."

14. "Точно както мъжът чувства удовлетворение, когато решава сложните особености на един проблем, така и жената се чувства удволетворена, когато говори за особеностите на проблемите си."

15. "Любовта е магия и може да просъществува само ако помним нашите различия."

16. "Една жена не трябва да бъде съдена за това, че има нужда от непрекъснато уверение, точно както и един мъж не трябва да бъде съден заради нуждата си да бъде сам от време на време."

17. "Много е трудно за един мъж да различава емпатията от съчувствието. Той просто мрази да бъде съжаляван."

18. "Обитателките на Венера имат други ценности. Те ценят любовта, комуникацията, красотата и връзките. Те прекарват много време във взаимна подкрепа, помощ и учение. Тяхната идентичност се дефинира чрез чувствата и качеството на техните връзки. Те изпитват удовлетворение чрез споделяне и свързване."

19. "Не само че мъжете и жените комуникират по различен начин, но също така те мислят, чувстват, разбират, реагират, отговарят, обичат, нуждаят се и оценяват по различен начин."

20. "Когато ученикът е готов, учителят се появява. Когато въпросът бъде зададен, тогава отговорът е чут. Когато наистина сме готови да получим, това, от което се нуждаем, ще се появи."

21. "Най-големият страх на мъжа е да не е достатъчно добър или способен. Той компенсира този страх с фокусирането си върху увеличаването на своята сила и компетентност. Успехът, постиженията и способностите са най-важното в неговия живот...Мъжът изглежда най-безчувствен, когато го е страх."

22. "Колкото по-близки сме с някого, толкова по-лесно е да бъдем наранени или да раним."

23. "Доста често, когато единият партньор направи положителна промяна в себе си, другият също се променя. Това предсказуемо съвпадение е едно от онези магически неща от живота."

24. "Винаги съм се смятал за любящ човек. Но тя беше права. Аз бях нейн приятел само когато тя беше добре. Ако тя беше щастлива и мила, и аз я обичах обратно. Но ако беше нещастна и разстроена, аз се чувствах обвиняван, спорех и се дистанцирах."

25. "Отварянето на сърцето води до по-велика прошка и по-голяма мотивация да даваш и получаваш любов и подкрепа."

26. "Повечето мъже не само искат да дават любов, а дори умират да го направят. Най-големият проблем обаче е, че те просто не знаят какво изпускат."