Мишел Обама, такава, каквато аз я видях

  • Сподели:
Мишел Обама, такава, каквато аз я видях

Мишел Обама, такава, каквато аз я видях - земна, достъпна и същевременно толкова недостижима.

Преди нямах представа с какво се занимава първата дама на САЩ. Мислих, че просто е жената до президента, която трябва да го придружава на приеми и други важни светски събития, които етикетът налага той да бъде заедно със съпругата си. С красива рокля, съвършена прическа и безукорен стил. 

Учудих се, че Мишел Обама гостува в шоуто на Елън, Кимъл, Фалън, SNL и я откривам в различните ú светлини. Направи впечатление на човек, който се държи свободно и непринудено.

Преди повече от година си купих книгата с мемоари на Мишел, с която още веднъж тя успя да ме изненада. 

Много лична книга. Откровена, пряма, интересна, мъдра, но това, което я прави още по-приятна за четене, е че е дълбоко човешка. Книга, от които затваряйки последната страница си казваш: "искам да те бях познавала, искам да си говорим още".

Харесва ми стилът на Мишел - тя не шикалкави, няма позьорщина. 

Говори истински и честно. Един път като First lady, друг път като човек какъвто съм и аз. Каквито сме всички. Понякога с проблеми, удари, терзания, огромно количество стрес, разочарования едно след друго, тотални житейски лични провали. 

Друг път с обич, загриженост, майчинско великодушие и топлина.

Първа Дама, която ще остане в историята не с тоалети, прически, стерилни усмивки и бляскава визия. Не. Тя ще бъде запомнена с делата, думите, каузите, мащабът на личността си, обединението, а не разделението на нацията, с многобройните спечелени битки. 

Семейство Обама по всякакъв начин са се опитали двете им дъщери да растат както всички останали деца, чиито родители не са президент и първа дама - нормално. Максимално нормално до колкото е допустимо и възможно, защото има спазване на правила и протокол, с които не винаги може да се направи компромис. 

Например задължително децата отиват до училище с президентския автомобил, кортеж и група въоръжени агенти на Сикрет сървис. Агентите трябва да стоят пред вратата на стаята до последния час и да пазят. Но Обама били против това с цел децата им да се чувстват както всички останали. 

Не мога да скрия, че направих съпоставка с българската действителност, в която някои родители учат децата си, че светът се върти около тях, всички смъртни са им длъжни и отрочетата им са над закона. 

В съзнанието си Барак и Мишел не живеели с нагласата, че този стандарт на живот ще продължава вечно. 

Малия и Наташа Обама също искали да си канят приятели на гости, но въпросното гостуване трябва да се случи в Белия дом. А за да се случи в Белия дом всички приятели, които ще прекрачат прага на сградата трябва доброволно да предоставят имената, адресите и социалноосигурителните номера на родителите си.

Не така разглеждали сигурността Барак и Мишел. 

Независимо, че за тази резиденция, състояща се от 132 стаи, 35 бани, 28 камини, разпръснати на шест етажа, се е грижил персонал от икономи, готвачи, хора, които да пазаруват от различни места през централните и задни входове, цветари, градинари, водопроводчици, техници, прислужници, Мишел настоявала двете ú дъщери да се оправят сами, да не искат повече, отколкото им се полага, да се държат с всички възпитано и да не бъдат в тежест на абсолютно никого. Как ви звучи?

Малия и Саша били учени в равенство към всеки, защото рано или късно ще трябва да освободят това място - приказка за един, затвор за друг. И двете не вечни. 

След настаняването си в Белия дом първите дни закусвали невероятни екзотични плодове, някои от които доставяни със самолет от други държави, деликатеси и въобще храни, които до този момент не били виждали, а и не подозирали, че могат да съществуват. 

Накрая на месеца става ясно, чрез разписка, че екзотичните плодове и други пиршества са за сметка на американския данъкоплатец и тази кратка традиция бързо намерила своя незабавен край. 

Барак и Мишел искали да служат на тази страна, а не обратното.

Мишел държала децата им да се учат, да създават приятелства, да допускат много грешки, искала безопасност за дъщерите си, но не и ограничения, каквито Барак и тя имали по ясни причини. 

Трудно е да балансираш и да останеш себе си, да не се помислиш за нещо особено, когато се возиш всеки ден в лимузина, когато светлините на прожекторите са насочени към теб и най-вече, когато майка ти и баща ти са Flotus (First lady of the United states) и Potus (President of the United states). Не е лесно да водиш нормален начин на живот, когато всичките ти действия, думи, срещи и контакти, са строго контролирани и обект на силен медиен интерес. 

Както самата Мишел отбелязва: "Аз съм един обикновен човек попаднал на необикновено място"

Предлагаме на вашето внимание някои от най-ярките цитати в нейната автобиографична книга "Моята история":

"Децата влагат повече усилия, когато чувстват, че някой влага вяра в тях."

"Провалът е чувство много преди да се превърне в реален резултат."

"Има сила в това да си позволиш да заявиш присъствието си и да бъдеш чут, да приемеш своята уникална история, да използваш своя автентичен глас. И има благодат в желанието да опознаеш и да чуеш другите."

"Сега осъзнавам, че дори най-щастливият брак може да е дразнещ, че бракът е договор, който трябва да се подновява отново и отново, дори това да става тихо и тайно. Дори да го правиш сам."

"Честността има значение. Успехът не се брои, ако не си го постигнал по честен начин."

"Мъчително е да живееш, след като някой почине. Това е факт. Боли, когато минаваш по коридора или отваряш хладилника. Боли, когато си обуваш чорапи и си миеш зъбите. Храната няма вкус. Цветовете не радват окото. Музиката причинява болка, спомените - също. Скръбта е толкова самотна."

"Има истини, които приемаме и истини, които пренебрегваме."

 "За мен "да станеш" не означава да постигнеш някаква определена цел. Вместо това аз го виждам като движение напред, като средство за развитие, като начин непрекъснато да се стремиш към едно по-добро Аз. Пътуването не свършва."