Мудрите – тайната на жеста

  • Сподели:
Мудрите – тайната на жеста

В ежедневието си, волно или неволно, постоянно правим жестове, докосваме пръсти без да осъзнаваме, че това са сигнали на тялото ни, чрез които изразяваме себе си и нашите емоционални състояния – радост, тъга, гняв, спокойствие и др.

Мудра в превод от санскрит означава печат, символ, знак и се смята за тайния език на йогите, духовен жест и съвършен израз на целия живот на Вселената в индийското изкуство. Освен мистичното положение на ръцете, като мудра се обозначават и движения на очите, пози на тялото и техники на дишане. Познати ни като естетичен жест в индийските танци, те се прилагат и за контролиране на енергийния поток в тялото по време на медитация или пранаяма.

Все повече учени и съвременни изследвания доказват, че във всяка отделна клетка се съдържа кодът на цялото ни тяло, включително и черти от характера ни. Източните мъдреци и лечители разбират дисхармонията (болестта) в човешкото тяло като нарушено равновесие в съзнанието, а съзнанието е енергия, която се проявява в пет основни принципа или елемента – огън, въздух, небе(ефир), земя, вода. Връзка на елементите с човешките качества намират и древните китайци.

Тялото, душата и духът се отразяват във всеки пръст и чрез редовно и осъзнато практикуване на мудри, подкрепено с утвърждения и дихателни техники можем да упражним мощно въздействие върху всяка част от тялото.

Мудрите могат да засилят ръцете и отделните пръсти и по този начин да променят и качества на характера.

Палецът е символ на космическото, божествено съзнание и божествената природа. Носи силата на огъня и съответства на мозъка. Той е волята, инстинктивността и витално самоутвърждаване.

Показалецът е индивидуалното, човешко съзнание, представлява въздухът и вдъхновението, съответства на белите дробове. Той е способността да разбираме другите, ясният целенасочен поглед в бъдещето и стремежът към власт.

Средният пръст представлява небето/ефира и куража да поемаме отговорност, съответства на кръвообращението и жлъчния мехур. В него е скрита обективността, разсъдливостта и любовта към реда, активността, импулса и риска, но и радостта от свършеното.

Безименният пръст е символ на любовта към семейството, способността да общуваме и чувството за съхранение. Представлява земята, стабилността и издръжливостта. Той съответства на черния дроб, а неговата сила дарява търпение, спокойствие и надежда.

Малкият пръст е символ на творческите сили, стремежът към красота и вътрешна яснота. Представлява водата и съответства на сърцето. В него се крие способността за приспособяване и съхраняване на вътрешната енергия, нашата чувствителност и спокойствие.

Мудрите оказват благоприятно влияние върху човешкия организъм чрез свързване на вътрешните енергийни канали по определен начин, в хармония с космическата енергия.

Една от най-известните мудри, позната на всички и ползвана в най-различни религии по целия свят – хиндуизъм, будизъм, християнство е Атманджали мудра (молитвен жест) със събиране на двете длани пред гърди. Тя носи спокойствие, тишина, вътрешен мир, вглъбеност и е израз на почитание и благодарност.

Докосването на палец и показалец – Джнана мудра, е най-често изпълняваната и универсална мудра в йога по време на медитация, пранаяма и асани. Известна още като „печатът на познанието“, жест на мъдростта, тя символизира обединяването на индивидуалната душа с душата на света. Насърчава разширяването, вдъхновява креативността и повишава концентрацията, стимулира творческата изява, осигурява цялостен баланс, мир и хармония. Много подходяща е при безсъние, депресия, влошена мозъчна дейност, високо кръвно налягане.

Събирането на палец и среден пръст – Шуни мудра, се смята за мудрата на небето.  Наричана още “печатът на търпението”, подпомага вслушването в себе си, насърчава приемането, прошката, проницателността и дисциплината. Стимулира към преобразуване на негативните емоции в положителни и акумулиране на благорродни мисли. Препоръчва се при всички заболявания на ушите и понижен слух.

Допирът на палец и безименен пръст е Притхиви мудра, мудрата на земята. Тази мудра е позната още като “печатът на живота” или “печатът на слънцето”, дава вътрешна стабилност при несигурност, потиснатост, стрес и възстановява хармонията между тяло, ум и емоции. Красива, но и силно защитна мудра, повишава енергийни потенциал на организма, засилва интуицията и насърчава към позитивни промени. Елементът земя е много важна част от човешкото тяло кости, мускули, сухожилия, коса, нокти, плът, вътрешни органи и др. На физическо ниво, изпълняването на този жест, подпомага баланса на телесните тъкани, подобрява функциите на черния дроб и стомаха, засилва обонянието, действа много добре на костната система, кожата и косата.

Нежното докосване на палец и малък пръст – Будхи мудра,  е мудрата на водата, позната и като “печатът на ясния ум”. Подкрепя стремежа към красота и спокойствие, осъзнаването на органичната цялост на живота, насърчава добрата комуникация и откритостта. Помага за балансиране на елемента вода в тялото, подходяща при смущения в бъбреците, пресъхване на кожата, устата и очите.

Лесна за изпълнение и истински чудодейна е Хакини мудра – допира на върховете на всички пръсти.Това положение на пръстите е научно изследвано и доказва активиране на двете половини на мозъка. Препоръчва се при умствена работа, необходимост от концентрация и засилване на паметта.

Всеки един от тези духовни жестове олицетворява спокойствие, тишина, мир, а знаем, че това е в основата на нашето емоционално и физическо здраве. Мудрите могат да се практикуват от всеки, по всяко време и навсякъде. Изпълнявани по време на медитация, пранаяма, в съчетание с дишане и концентрирана мисъл, с пеене на мантра, с визуализация и позитивни утвърждения имат силно въздействие върху емоциналната и духовната ни същност. При редовно и осъзнато практикуване можем ясно да усетим изумителното им позитивно влияние.

Освободете се от страховете и съмненията, разчитайте на вътрешния си заряд и сила, използвайте ги и не забравяйте думите на Демокрит – „Щастлив е духът, който свиква сам да създава своите радости.”

Знанието за мудрите ни дава мъдрост и вяра, за да осъзнаем, че цялата сила и всички инструменти са в нашите ръце и ние сме тези, които управляваме живота си. Какво ще вложим в него и как ще го сътворим, зависи единствено от нас самите.

Автор: Марияна Стракова / Източник: change-life.eu