Навечерието на Нова година 

  • Сподели:
Навечерието на Нова година 

Всяка година на 31 декември хората по света празнуват Нова година, последният ден от годината. Това е ден, в който да кажете „сбогом" на старото и „здравей" на новото.

Нова година е един от най-вълнуващите празници в годината. Някои страни, като Филипините и Латвия, празнуват Нова година като официален празник. В Япония това е правителствен празник. В други страни много фирми пускат служителите си от работа по-рано, за да могат да участват в разнообразието от празненства.

Има много причини този ден да е една от най-големите нощи в годината. Не само защото е време на големи партита и празненства по целия свят. Новогодишната нощ може да бъде значителна повратна точка в живота ви. Това е време да размишлявате върху изминалата година и всички уроци, които сте научили. Може да е време да решите да започнете да правите по-добри избори. Ако сте имали тежка година, новогодишната нощ предлага усещане за облекчение, не мислите ли? Можете да бъдете благодарни, че годината най-накрая е приключила.

Нова година е и време за прощаване на минали грешки и формиране на нови навици. Много хора правят новогодишни обещания. Въпреки че само 8% от хората действително ги постигат. Вместо да взимате решения, които така или иначе няма да спазвате, по-добре е да си поставите три или четири цели, които реално бихте изпълнили. Разбиването на целите на стъпки, които могат да се изпълняват, и ежедневният преглед на напредъка ви помага да ги запазите. Също така е добра идея да намерите приятел или ментор, който може да ви държи отговорен.

Докато отброяваме последните часове от старата година, това е отлично време да погледнем назад и да си спомним с приятели и семейство за изминалото. За пропуснатото. За сбъднатото.

Много градове по света правят всичко възможно, за да направят тази нощ вълнуваща и вълшебна. Фойерверки, концерти, музика, танци, обратно броене обикновено са сред многото празненства. Някои от най-добрите градове за празнуване на Нова година са: Ню Йорк, Сидни, Банкок, Дубай, Кейптаун, Лондон и Лас Вегас.

В Испания и други испаноговорящи страни е традиция да се изядат 12 зърна грозде по време на обратното броене до полунощ, което символизира надеждите за новата година. По целия свят яденето на определено ястие под формата на кръг или пръстен символизира идването на добро и се счита за късмет.

Като християнски празник е традиционно да се провежда вечерна литургия в нощта преди Светия ден. Нова година в Римокатолическата църква почита Дева Мария. В някои страни в навечерието на Нова година се празнува св. Силвестър, папа на католическата църква от 314 до 335 г.

Смята се, че първите новогодишни празненства се провеждат в древна Месопотамия. Поради тогавашния календар тези тържества се провеждаха през март. Отбелязването на Нова година се състояло от 11-дневен фестивал. Когато календарът преминава от лунната към слънчевата година, Новата година започна през януари. Това се случило през 46 г. пр. н. е., когато астроном убедил Юлий Цезар да следва слънчевата година. Изглежда, че от тогава идващата Нова година е повод за празнуване. 

Според проучване на WalletHub 12 % от хората заспиват преди часовникът да удари полунощ, но имаме подозрения, че този брой е по-висок.