Навиците на успешните хора или как късметът и подготовката винаги срещат възможността

  • Сподели:
Навиците на успешните хора или как късметът и подготовката винаги срещат възможността

Чудили ли сте се как определени хора са постигнали толкова много успехи в живота си? Една страхотна идея, мотивация, постоянство и малко късмет помагат, но повечето успешни хора споделят определени навици. 
Предлагаме ви девет навика, които са им помогнали да стъпят на върха.

Успешните хора се събуждат рано

Известно е, че бившият президент Обама, Ричард Брансън, Джак Дорси, Лари Шулц, Тим Кук и изпълнителният директор на Xerox Урсула Бърнс са ранобудни. Как това се дължи на техния успех? Тъй като ранобудните са в състояние да започнат дните си преди всички останали, като отговарят на другите, работят, усъвършенстват се и намират малко лично време. Ранобудните също са по-щастливи и са по-активни.

Успешните хора медитират

Рей Далио, основателят на Bridgewater Associates, каза пред The ​​Huffington Post през 2013 г., че "Медитацията, повече от всичко в живота ми, бе най-голямата съставка на успеха, който съм имал". Далио обаче не е сам. Опра, Рупърт Мърдок, Ръсел Симънс, Ариана Хъфингтън, Бил Форд и Падмасри Уориър определят медитирането като огромен компонент за техния успех.
Грижата за тялото и ума чрез релаксация, упражнения, здравословно хранене и достатъчно сън са всички начини да подобрите шансовете си за успех.

Успешните хора работят в екип

Успешните хора осъзнават важността на работата в екип. Всъщност изследванията установиха, че работата в екип може да доведе до по-добро представяне на хората по време на работа и увеличава шанса за получаване на такава. Работата с колеги помага на успешните хора да бъдат по-иновативни. Според класиката на Дейл Карнеги "Как да печелим приятели и да влияем на хората", успешните хора рядко се оплакват или критикуват. Те са искрени и се опитват да бъдат съпричастни.Успешните хора са заети

Успешните хора рядко са бездействащи. Известно е, че LBJ и държавният общински служител, архитект Робърт Моузес са работили по 60-65 часа. Илон Мъск работи невероятните 80-100 часа седмично и казва: "Това е видът работна етика, който предприемачът трябва да има".

Те не гледат телевизия, а четат книги

Според Томас Корли, автор на "Богатите навици: Ежедневните навици за успех на богатите хора", 67 % от богатите хора гледат телевизия само един час или по-малко на ден. Корли също така открил, че едва 6 % от богатите гледат риалити предавания, докато 78 % от бедните го правят.
Освен това 86 % от богатите обичат да четат, а впечатляващите 88 % твърдят, че четат за самоусъвършенстване в продължение на 30 минути или повече на ден.

Те знаят кога да кажат "не"


"Разликата между успешните хора и наистина успешните хора е, че наистина успешните хора казват "не" на почти всичко." – Уорън Бъфет

Успешните хора осъзнават, че казвайки "не" на негативизма, допълнителната работа и дейности, които губят време, те могат да се съсредоточат върху повишаването на своята производителност. Ако кажат "да" на всички или всичко, те ще бъдат твърде разсеяни и няма да изпълнят задачи, които трябва да бъдат изпълнени.

Успешните хора съставят списъци със задачи от предната вечер

Успешните хора са известни с това, че написват своите списъци със задачи предната вечер, така че да могат да определят приоритетите си за следващия ден. Също така номерират своите списъци, за да идентифицират кои задачи са най-важни, за да започнат с тях и да не действат хаотично.

Те управляват парите си

Успешните хора са стигнали там, където са, защото са успели да управляват добре своите финанси. Това означава, че инвестират парите си разумно, търсят нови възможности и заделят средства за спешни нужди. Те са по-щедри и готови да даряват на тези, които имат нужда от помощ. 
Някои казват и че бракът също се подобрявал, защото семействата разполагат с достатъчно спестявания в банката за една година разходи. Така ако имате провал с дадено бизнес начинание, спестяванията в банката ще ви спасят.

Има една стара поговорка, че късметът и подготовката винаги срещат възможността. Най-успешните хора се настройват за успех, подготвяйки се през цялото време. Успешните хора очакват късметът да ги намери и обикновено това се случва.

Успешните хора си поставят цели и ги визуализират

Джоел Браун интервюирал редица хора постигнали успех в живота си за Entrepreneur и установил, че 95 % от тях, редовно си водели записки с целите, които искат да осъществяват, както и плановете или визиите им за успех.
Успешните хора правили това, за да са готови да посрещнат предизвикателствата, които ги очакват.

Ако намирате това за интересно, можете да си направите нещо като вижън борд или ваша собствена дъска на успеха, или целите, които искате да постигнете през 2022 г.
В нея може да визуализирате всичко онова, което мечтаете да ви се случи.