Най-голямата грешка по пътя към щастието

  • Сподели:
Най-голямата грешка по пътя към щастието

Много хора се обръщат към психолог, за да им помогне в откриване на щастието. Понякога причината да не могат сами да го намерят е в това, че както много богати и успешни личности, те спазват и разчитат на житейска стратегия, която не работи. Вместо до щастие, тя ги води до неудовлетворение.

Накратко тя гласи: Ако се трудя повече, ще стана успешен. Когато стана успешен, ще съм щастлив. От гледната точка на един психолог обаче тази стратегия е неработеща поради две причини.

1. Когато постигнем успех, се случва мозъкът ни автоматично да промени представата ни за него. Изчезват надеждите, които сме му възлагали, както и атрактивността му. Тръгваме да преследваме нови постижения и успехи, но не чувстваме щастие и удовлетворение.

Понякога за малко ги докосваме и пак се скриват зад хоризонта. Този механизъм може да се проследи в различни ситуации. Например влизаме в хубаво училище, но сега трябва да изкарваме хубави оценки или получаваме желаната работа, но бързо се фокусираме върху това да ни повишат и т.н.

А къде е Щастието? То е от другата страна на тази стратегия. Като общество сме изместили щастието някъде в бъдещето. Това може да доведе до постоянното и трескавото му преследване, но без неговото стигане.

2. Научни изследвания в областта на позитивната психология откриват, че мозъкът ни работи по-добре, когато сме щастливи. Когнитивните ни процеси стават по-бързи, в сравнение с моментите, когато сме в неутрално или отрицателно състояние. Оттук естествено следва, че когато повишим щастието си, тогава ще повишим и своя успех.

Затова нека се фокусираме върху покачването на щастието си. Малка промяна във фокуса и приоритети ни би могла да ни избави от неудовлетворението ни.

Щастието е в нас. Ние имаме вродено щастие, което никой не може да ни отнеме.
Няма път към щастието - щастието е пътят!

Бъдете щастливи. А когато станете щастливи, ще получите и успех и ще постигнете своите цели. Също така, поглеждайте по-често зад себе си, защото "всички преследват щастието без да знаят, че то им е по петите." (Бертолт Брехт)

Още интересни статии на автора може да откриете в неговия блог

Снимка: nocamels.com