Не губете времето си за хора, които не държат на вас

  • Сподели:
Не губете времето си за хора, които не държат на вас

Приятелството е силна връзка между двама, оповаваща се на общи интереси, хобита, възгледи, споделени мигове, работа или друг вид активности. Да - поради този факт много са на мнение, че приятелството в повечето случаи е по интереси. И да, и не!

Безпорно комуникацията ни в ежедневието и възможността за личен контакт с близките ни се свежда до минимум, особено с всяка изминала година и ангажиментите, които ни се трупат. Именно заради това и контактът ни с хората се основава най-често на взаимни дейности, които споделяме. Това е напълно нормално, но не е доказателство за силата на връзката между участниците.

Създаваме приятелства от крехка възраст, още като деца, в училище, в университета, на работното място, покрай хобитата, които имаме или в обкръжението ни. Поддържането на истинско и дългогодишно приятелство е цяло изкуство, умение, което трудно се владее.

Ето няколко начина да разпознаете истинските приятели:

• Те винаги намират време да ви звъннат, пишат или да проявят интерес да се видите. Инициативата за поддържане на връзката ви идва и от двете страни.

• Когато се видите/пишете или чуете те не говорят само за себе си, своите успехи или проблеми, а се интересуват и от вашите.

• Когато им споделите за ваш успех, можете да усетите искреността в тях по начина, по който и те се радват или реагират.

• Когато коментирате някакъв ваш проблем, те се стараят да ви разберат, да ви помогнат да намерите решение, да се почувствате по-добре.

• В ситуация, в която не сте прави с постъпката, мнението си или изказването си, те са там, за да искрени с вас, да ви споделят критиката си.

• Приемат вас, вашата половинка, семейството или близките ви с техните недостатъци, държат се добре към тях и проявяват уважение.

• Съобразяват се с нещата, които не харесвате, стараят се да не ви засегнат, да уважат мнението ви.

• Когато не се чувствате добре биха обърнали света заради вас, за да ви накарат да се усмихнете.

Всеки има своите трудни и хубави периоди, разбираемо е човек да има временна промяна в поведението си, поради личните си емоционални проблеми, но с времето можете лесно да познаете своята сродна душа по държанието си към вас.

Не губете времето си за хора, които не държат на вас, не ви уважават, изпитват завист към вас и не проявяват инициатива да поддържат отношенията ви.

И на последно място, но не по важност - не се стремете към количеството, а към качеството. А именно по-добре да знаете и разчитате на един истински приятел, отколкото да се разпилявате в двулични взаимоотношения с много, но неверни приятели, които използват вас за материални, лични или емоционални облаги.