Няколко съвета, които ще ви помогнат да говорите пред публика

  • Сподели:
Няколко съвета, които ще ви помогнат да говорите пред публика

Голяма част от хората изпитват неудобство и силно притеснение, когато им се налага да се изправят пред по-голяма аудитория и да говорят пред нея. Всеки началник предпочита в екипа си да разполага с хора, които владеят техниката на добра комуникация и знаят как да застанат пред по-голяма публика без да се объркат и притеснят.  За нашата презентация или реч е важно да знаем някои правила, които ще ни позволят да се отпуснем и да ги направим с лекота.  Ще ви разкрием няколко трика, с които по-добре да владеете изкуството на ораторството.

Външният вид е изключително важен, ако ще заставате пред голяма група от хората, на които погледите ще бъдат насочени изцяло към вас. Затова се постарайте да изглеждате стилни и елегантни - без шарени, цветни дрехи, както и лъскави аксесоари. Заложете на тъмно синьото или черно облекло без аксесоари, които ще се набиват на очи.

Заемете място, от което ще имате видимост към всички останали – не се изолирайте на последните места и не стойте в сянката на някого. Важно е да заемете удобно място, от което ще могат всички останали да ви чуват, но и да виждат вашите жестове, докато говорите.

Когато излезете пред аудиторията, задължително се представете - как се казвате и с какво точно се занимавате, за да добият представа вашите слушатели каква ще е темата, която ще им представите.

Избягвайте реплики, които звучат прекалено неубедително като – ''Мисля че е така.'' ''Надявам се да е така.'' ''Не съм убеден че е така, но…''

Не се впускайте в прекалено много подробности – давайте по същество. Ако не искате да преспите хората в залата, говорете конкретно и в прав текст, без прекалено много ненужни детайли. Ако бързо не стигнете до важното част от вашата реч, е възможно да изгубите интереса на своите слушатели, още в самото начало.

Мислете, след което се изказвайте, не бързайте да изстреляте своята реч, защото има вариант да се объркате и просто да я съсипете без да искате.

Опитайте се да поддържате зрителен контакт с абсолютно всички хора в залата, не се съсредоточавайте единствено в погледа на своите началници.

Не стойте като наказани - може да използвате ръцете си, като по този начин представяте с естествени жестове своята реч, но движенията ви трябва да са плавни, както и да са в тон с речта ви, а не просто да ръкомахате като регулировчик и да объркате останалите хора.

Интонацията, с която представяте своята презентация е изключително важна -  важен е тембърът на гласът ви, както и емоцията, която ще предоставите на тази публика. Затова е важно да вярвате истински в това, което ще кажете и ще поднесете на своята публика.

Постарайте се да не изглеждате неспокойни и изнервени  - не жестикулирайте прекалено много, не тъпчете на едно място, не стойте и като сковани, не запълвайте ръцете си с предмети с цел да се успокоите. Просто се постарайте да бъдете себе си и мислете само и единствено за това, което ще представите на аудиторията, не се вторачвайте в маловажни неща, които ще ви разсейват и изнервят допълнително.

Ако имате нови и интересни идеи, не се притеснявайте да ги споделите с аудиторията - това може да ви даде тласък към бъдещо развитие и повишение.

Вникнете в своята реч, говорете изразително и по темата, задръжте интереса на аудиторията и не се оставяйте на емоциите и страха да повлияят на вашето добро представяне - просто си помислете каква перфектна възможност имате да покажете своите възможности и да се издигнете в очите на своите колеги и началство.

Ако искате речта ви да е изразителна, интересна и запомняща се, е важно да можете да се изразявате правилно, както е задължително и преди да излезете пред голяма публика да потренирате няколко пъти своята реч - това е един изключителен шанс, в който може да покажете на останалите качествата, които притежавате, както и да преодолеете страха си от говорене пред по-голяма публика.

Повярвайте в своите възможности и бъдете убедителни в това, което казвате - това е сигурна гаранция, че ще се справите повече от блестящо!

Късмет!