Няколко смислени причини да накараме децата да четат

  • Сподели:
Няколко смислени причини да накараме децата да четат

Домът на родителите ми претърпя доста промени в последните двайсетина години - белите талашитени кухненски шкафове, популярни по времето на комунизма, се подмениха с по-модерни, смени се дограмата, подовата настилка, старият телевизор "Велико Търново" отдавна е широкоекранна плазма, лаптопът е неизменна част от интериора. Един съвременен дом.

Само старата обемна дървена секция в хола с многото книги още стои. Тяхното поколение е откърмено с любов и уважение към писаното слово и книгите. Така съм възпитана и аз. Когато погледна многото рафтчета с плътно наредени книги, все още се вълнувам, става ми приятно и изпитвам респект.

Стендал, 100 бележити композитори, Хайтов, Вазов, Емил Зола, Анна Каренина, "Война и мир", Биографията на Ван Гог... Всичко, което се купуваше и четеше едно време гордо стои по лавиците и създава дух и атмосфера.

Във времена на хай-тек и тотална инвазия на телефоните ми е много трудно да възпитам дъщеря ми така. А бих искала. Всеки ден се опитвам да възбудя интереса й към книгите и водя интензивна битка с Интернет. Не спирам да опитвам.

Ето някои от моите причини да полагаме непрекъснати усилия да научим децата си да четат:

1. Любов към родния език

Българският език е автентичен, красив и пъстър, с много представки, които го правят експресивен и точен в нюансите. Играта с думи може, освен всичко друго, да даде и естетическа наслада.

2. Четенето на книги изгражда грамотност и повишава нивото на културност

Да, хората, които четат активно, наистина са по-грамотни и пишат културно, на кирилица, с граматическа и пунктуационна коректност.

3. Обща култура

Тук спор не може и да има. Базисната обща култура се оформя от книгите. Нищо, че днес Интернет е най-големият доставчик на информация и може доста да ни помогне да надграждаме, ако се научим да го използваме по предназначение.

4. Разширяване на мирогледа

Всяка прочетена страница разширява "прозорчето" на човек и го прави по-широкоскроен, по-разбиращ, по-толерантен, по-богат, по-малко тесногръд.

5. Можеш да изживееш толкова животи, колкото поискаш

Можеш да изживееш любови, войни, революции, да си част от световни процеси, да пътуваш там, където поискаш.