Общото зад "различното"

  • Сподели:
Общото зад "различното"

Преди време, бях написал един текст... В него ставаше въпрос за това как ПРОСВЕТЛЕНИЕТО има много различни цветове, греещи по различен начин, определяни сами по себе си, спрямо това какъв цвят ни е кожата, къде сме родени, каква ни е религията, какви са ни разбиранията...

Забележете обаче едно нещо тук... Главната дума в предното изречение е ПРОСВЕТЛЕНИЕ... То не трябва да се определя според това дали сме черни, бели, жълти, или какъвто и да ни хрумне там цвят. То не трябва да се определя според това кой ни е учителят, дали е Исус, Мойсей, Мохамед, Буда, Кришна или за който и друг да се сетите.

Ние трябва да имаме обща идея за това толкова важно нещо, а именно ПРОСВЕТЛЕНИЕТО. А сега, какво се случва? Всеки държи неговото парче, от тази най-важна представа във Вселената. И какво прави? Дърпа си го към себе си и твърди, че то е единствената истина. Не разбира, че то е само част от цялата идея на съществуването. Някак си, все още не е осъзнал, че дори отсрещният да търси друга част от тази висша цел... Тя не е по-малко правилна част от ПРОСВЕТЛЕНИЕТО в сравнение с неговата.

Да вземем за пример две от ключовите фигури, изиграли роля в развитието на разбиранията и религиите на западната и източната част от планетата. Става въпрос за Исус и Буда. Представете си сега, че те живеят в една държава, дори в един град. Според вас, те дали ще спорят чия идея за ИСТИНА е правилна... Тези толкова развити и светли личности и духове. Може би, единият е избрал разбирането, че светът е страдание и наша цел е да се освободим от него. Другият може да е решил, че нашата цел е да се обединим и да сътворим братство и да си оформим наш собствен рай на тази планета.

Според мен... Пред тях стоят две възможности:

1. Да започнат да се карат и да си делят ключови идеи от ИСТИНАТА.

2. Да станат приятели и да разберат, че ИСТИНАТА може да е само една. Идеята за много истини, просто не се вписва в цялата представа за една Вселена.

Обаче, зад една обединена ИСТИНА могат да стоят 2 идеи или представи за използването й - това го разбирам и съм склонен да го приема. В този случай техните пътища не винаги ще сочат в една посока, обаче това не им пречи да бъдат приятели и да пият кафе един път в седмицата, обменяйки опит, знание, разбиране, любов, мъдрост, идеи, виждане, поглед над нещата.

Вие как мислите? Какво биха избрали, тези така развити и изпълнени с ПРОСВЕТЛЕНИЕ личности? Аз лично, не смятам, че биха се избили, докато търсят кой прав и кой крив. А междувременно, да оставят който и да е там, този създал това разделяне на ИСТИНАТА, да си живее спокойно, и да постига лека полека своята главната цел.

Според мен, биха се обединили. Зад това, че и зад двамата стои ПРОСВЕТЛЕНИЕТО, което означава личностно, духовно развитие, подкрепено от разбирането за любов и разбирателство.

Защото... която и част на ИСТИНАТА да използваме, нашата главна цел е да се развиваме духовно и личностно... И не бива да ни разделя идея, цвят на кожата, разбиране, религия, философия, представа, наука (дори клони на една наука) или каквото и да било.

Истината е, че всички нас ни обединява това, че вървим напред, и дори да не ни е главна цел, ние се развиваме! Развитието просто е неразделно от нашето съществуване. А зад развитието стои представата за духовно и личностно такова, обединени от идеята за ПРОСВЕТЛЕНИЕ!

С настоящия текст, идея, представа, както и бъдещите писания от този род, които предстоят, моята цел е да представя едно разбиране за нещата, че главната цел е духовно (просветление) и личностно (просветление) развитие, опиращо се на крайъгълния общ камък - идеите за любов, разбирателство и братство. А това развитие се дължи на закона, който движи Вселената и всичко около нас.

Моята идея е хората да се обединят зад общото, а не да се разделят зад привидното различие, което е само външно такова. И дори само един да разбере това... Това би ми било достатъчно, защото той ще носи завета на обединената ИСТИНА, както и моята представа.

Още интересни материали от автора може да откриете на: Чиста Мисъл - Група за духовно развитие / facebook.com/yobostandzhiev