Ошо: Не носи никакви "трябва" в сърцето си

  • Сподели:
Ошо: Не носи никакви "трябва" в сърцето си

Любовта е напълно отсъстваща, защото първата стъпка все още не е направена. Първата стъпка е: приеми себе си такъв, какъвто си; пусни всичките "трябва". Не носи никакви "трябва" в сърцето си. Ти не си, за да си някой друг. От теб не се очаква да направиш нещо, което не ти принадлежи. Ти си просто да бъдеш себе си.

Отпусни се и просто бъди себе си. Уважавай своята индивидуалност и имай смелостта да се подписваш със своя собствен подпис. Не имитирай подписите на другите.

Когато не се опитваш да бъдеш някой друг, тогава просто се отпускаш; тогава идва и милостта. Тогава си пълен с величие, с изобилие, с хармония, защото няма конфликт! Няма накъде да отиваш, няма за какво да се биеш, да насилваш себе си. Ставаш невинен и в тази невинност, ти ще изпиташ състрадание към самия себе си.

Ще се почувстваш толкова щастлив със себе си, че дори и божественото да дойде и да почука на вратата ти и да каже: "Би ли искал да станеш някой друг?", ти ще кажеш "Да не си полудял? Аз съм съвършен! Много ти благодаря, но никога повече не прави това – аз съм съвършен такъв, какъвто съм."

В момента, в който ти си казал на съществуванието: "Аз съм перфектен, такъв какъвто съм, аз съм щастлив такъв, какъвто съм", е това, което на Изток казваме shraddha – доверие. Тогава си приел себе си и в приемането на себе си, ти си приел своя Създател.

Отричайки себе си, ти отричаш своя Създател. Просто виж основното! Просто бъди себе си и помни, че ти не можеш да бъдеш нещо друго, каквото и да правиш. Всички усилия са напразни.

Ти просто трябва да бъдеш себе си!

Ошо