Оскарите в цифри – $ 40 млн. за една церемония

  • Сподели:
Оскарите в цифри – $ 40 млн. за една церемония

$40 млн. - толкова ще струва тазгодишната церемония по връчване на наградите „Оскар“, която ще се състои на 25 април.

Червеният килим, който ще бъде опънат, е дълъг точно 50 000 крачки, а неговата сума възлиза на $24 700. За опъването му са ангажирани 18 души, на които ще им отнеме 900 часа, за да го поставят. Тази година Оскарите ще се състоят на живо от две места - в „Долби тиатър“ и гарата „Юнион стейшън“ в Лос Анджелис, където са снимани много холивудски продукции като „Блейд Рънър“ и „Пърл Харбър“. Няма да има включвания през Zoom. „За тези от вас, които няма да могат да присъстват лично поради невъзможност за пътуване с оглед мерките срещу COVID-19, бихме искали да ви кажем, че няма да има опция за включване на живо през Zoom”, съобщиха организаторите официално. Обявеният от тях дрескод за тази година е „вдъхновяващ и амбициозен“, като няма да се допускат гости в спортно-елегантен стил.

93-тата церемония по награждаването ще изглежда значително по-различна от предишните, като продуцентите планират да направят Оскарите „по-скоро като филм, а не като телевизионно шоу“. Един от основните продуценти на шоуто тази година е режисьорът Стивън Содърбърг, който стои зад кинохитовете „Бандата на Оушън“ и „Заразяване“.

Тази година България има повод за гордост, защото сред номинираните за първи път има българка. Родената в Бургас актриса Мария Бакалова се бори за най-престижната статуетка в света на киното в категорията за най-добра женска поддържаща роля, като в надпреварата са още Юн Юх-джунг, Аманда Сейфрид, Глен Клоуз и Оливия Колман. Мария Бакалова е едва втората актриса, номинирана за най-добра поддържаща роля във филм продължение, след Талия Шайър за "Кръстникът 2".

Според официалната статистика на наградите средно $10 млн. струва външният вид на номинираните актриси, които посещават събитието, като средно всяка дава по $1,5 млн. Най-скъпата рокля, която е била разхождана на церемонията, е на стойност $18,1 млн. и е на Кейт Бланшет.