Откъде идват някои от най-популярните обиди

  • Сподели:
Откъде идват някои от най-популярните обиди

Кретен
Ако се пренесем 5-6 века назад в района на френските Алпи и се обърнем към местните жители с думите “Ей, кретени!”, никой няма да ни се обиди. Причината е, че на местния диалект думата “кретен” (кретиен) е доста уважавана и се превежда като… “християнин” (от фр. chretien). И така е било до момента, в който не започнало сред алпийските кретени често да се забелязват хора с умствена изостаналост и подутина в основата на шията. По-късно се оказало, че в планинската вода често е налице липса на йод, което водело до нарушена активност на щитовидната жлеза с всички произтичащи от това последици.
Когатo лекарите започнали да описват това заболяване, решили да не измислят нещо ново и използвали диалектната дума “кретен”, която извънредно рядко се употребявала. Така “алпийските християни” станали “слабоумни”.

Идиот
Първоначалното значение на гръцката дума “идиот” нямало нищо общо със сегашното. В Древна Гърция тази дума значела “частно лице”, “отделен, обособен човек”. Известно е, че древните елини се отнасяли с голяма сериозност към обществения живот, а тези, които избягвали участие в политиката (например не гласували), били наричани “идиоти” – тоест те се занимавали със своите лични интереси. Естествено, “идиотите” не били уважавани от съвестните граждани и скоро думата придобила нови пренебрежителни нюанси, а именно на ограничен, невеж човек.

Наглец
Думите “наглост”, “нагъл” съществува от дълго време в руския език в смисъл на “внезапен, стремителен, взривоопасен, избухлив”. В Древна Русия е съществувала и концепцията за “нагла смърт” – това е смърт, която не е настъпила бавно, естествено, а внезапно, насилствено.

Мерзавец
Най-вероятно и тази обида идва от руския език и по-специално от думата “„мерзлый” – “замръзнал, замразен”. Студът никога не е предизвиквал добри асоциации, за това с “мерзавец” бил определян студения, безчувствен,безразличен, нечовешки… в общи линии, неприятният субект.

Миндил
Думата “миндил”, с която се определят жените, които не подбират много-много партньорите си, всъщност е арабска и означава “хартиена кърпичка, салфетка.” Има логика – салфетката все пак е за еднократна употреба.

Източник: webmiastoto.com

Вижте още: Произход на популярни изрази

Откъде идват някои от най-популярните обиди
Снимка: sxc.hu