Първо издание на феминисткия фестивал ''Призма''

  • Сподели:
Първо издание на феминисткия фестивал ''Призма''

Фестивалът се фокусира върху преживяванията на ЛБТИ хората и артистичното изразяване на общността, като основната цел на фестивала е да привлече внимание към връзките между феминизма и борбите за куиър освобождение, както и да създаде споделено пространство за куиър жените, транс, небинарните и интерсекс хората.

Сред четиринайсетте събития на фестивала, акценти са предстоящата в началото на май изложба на близо 20 ЛБТИ+ артисти “Дневниците на една общност” в галерия DOZA, откриваща акустична вечер с Гласът на България - Ния Петрова, куиър феминистка работилница за автопортрети, прожекция на българско късометражно лесбийско кино и дискусия с режисьорката Слава Дойчева, и други.
 
“ПРИЗМА” е съвместен проект на колективите на Саффо - България, млада феминистка лесбийска организация, и "Голяма Работа" - инициатива, която осветява проблемите свързани с феминизираните измерения на труда. 

“ПРИЗМА” е ЛБТИ+ феминистки фестивал, чието първо издание предстои да се проведе между 27 април и 29 май тази година. 
По време на фестивала, в колаборация с Гьоте-институт и Cinema Politica, ще бъде представен канадският филм ‘Our Dance of Revolution (“Нашата танцова революция”). 

Пълнометражният филм проследява създаването и разрастването на чернокожото ЛГБТ движение в Торонто. В него са събрани над четиресет години история на лесбийски, феминистки и куиър активизъм, разказан през личния опит на десетки активисти, които са били и продължават да бъдат част от движението и през 2019 г. застават пред камера, за да споделят своите спомени и размисли. 

Елате в Гьоте-институт на 20 май от 19:00, за да гледаме заедно този впечатляващ филм! След прожекцията ни очаква дискусия, по време на която  ще можете да зададете въпросите си и към неговия режисьор, Филип Пайк. 

*ВХОД СВОБОДЕН*
 
Освен прожекцията на “Нашата танцова революция”, сред четиринайсетте събития от фестивала, акценти са предстоящата изложба на близо 20 ЛБТИ+ артисти “Дневниците на една общност” в галерия DOZA (3-10 май), откриваща акустична вечер с Гласът на България - Ния Петрова, куиър феминистка работилница за автопортрети, прожекция на българско късометражно лесбийско кино и дискусия с режисьорката Слава Дойчева, и други.

“ПРИЗМА” е съвместен проект на колективите на Саффо - България, млада феминистка лесбийска организация, и "Голяма Работа" - инициатива, която осветява проблемите свързани с феминизираните измерения на труда. 
Фестивалътсе фокусира върху преживяванията на ЛБТИ+ хората и артистичното изразяване на общността, като основната му цел е да привлече внимание към връзките между феминизма и борбите за куиър освобождение, както и да създаде споделено пространство за куиър жените, транс, небинарните и интерсекс хората.

*ЛБТИ - лесбийки, бисексуални жени, транс и и интерсекс хора