Фернандо Сорентино - Жътварите

  • Сподели:
Фернандо Сорентино - Жътварите

Да предположим, че на футболен стадион има осемдесет хиляди души и един комар. Е, неизбежно, този комар ще ме ухапе. Според медицинското обяснение, това  се дължи на факта, че в кръвта ми има не знам какво съотношение определен въглероден диоксид, което я прави особено апетитна за въпросните двукрили.

След като съм живял почти седем десетилетия в различни зони на град Буенос Айрес, сега живея в сателитния град Мартинес, в къща със заден двор.
Скоро се убедих, че по количество и по качество на агресията, комарите от Буенос Айрес са бели агнета, ако ги сравняваме с онези, които като черни вълци се роят в тези равнини близо до реката. Стори ми се неефективно и анти функционално да се боря с такива ужасни врагове, използващи конвенционални оръжия: инсектициди, спирали, репеленти и др. Винаги ясният ми прагматизъм ме доведе до решения – екологични, които биха ме отървали от врага, без да навредят на така наречената „околна среда“.

Знаех добре, че ако един катаклизъм трябва да унищожи злото, като например всички паяци на планетата, моментално числото насекоми би се увеличило в такива необичайни и неконтролируеми пропорции, че човешкото същество не би могло да оцелее: щяхме да бъдем обсадени, нападнати, победени и накрая, изядени – не знам дали жив или мъртъв – от милиарди трилиони мухи, комари, хлебарки, мравки, бръмбари, конски мухи, дългоносници, мухи, кокуйо, калинки, мушици, мамборети, светулки, омари, цикади, скакалци, цикадели, щурци, водни кончета, пчели, дървеници, оси, калинки, молци, пеперуди и т.н., и т.н.

Така че обърнах членовете на уравнението: колкото по-голямо броят на полезните паяци – казах си – ще има по-малък брой вредни насекоми (особено трите, които печелят моето просто отвращение: комари, хлебарки и мухи). Затова планът ми ще е да осигуря настаняване на възможно най-много паяци.
Външните стени на къщата ми са направени от така наречените "открити тухли", подредени в интегрирана координатна система, с хоризонтални редове и вертикални колони. Трябваше да се откажа за причиняване на "съпътстващи щети" от  проект, който бях нарекъл „План А“ и тогава реших да 
приложа „План Б“. Той ще избере само в координатите нечетни хоризонтални редове и ще пробие една дупка - ъгълът, който до горния десен ъгъл на всяка тухла представлява хоросана.

Така че отидох в железарията  и си купих електрическа бормашина, значителен брой фитили, подходящи за зидария и се захванах за работа. След огромен труд от много дни, получих на външните стени, обърнати към градина, не по-малко от пет хиляди дупки, които кръстих като
"зловещи". Такива призраци биха действали като леговища за пет хиляди паяка: тези – гладни и ненаситни, и ще функционират като преторианска гвардия.
От юни до началото на септември строежът на петте хиляди „къщи“ изисква физически усилия и инвестиция на време и пари. Но пролетта вече наближаваше, а с нея щяха да дойдат и жегата и произтичащата от нея въпросна орда на комарите.

Изпитах гордостта на стратег. Сега, след като петте хиляди „къщи“ са построени, реших да направя преброяване на броя на паяците, които живееха  в къщата ми. Проверката не беше обнадеждаваща: след изследване на кухини и всички възможни кътчета, стигнах до заключението, че моите войски едва достига до около двеста (без да се броят тези от градината, тъй като те се разхождат из моравата и се крият под растенията, може да се счита за маргинална и без документи: вид  паяци- лумпени).

В аржентинския политически живот хората често говорят за дефицит на домакинства. В нашия случай трябва да се говори за дефицит на жители: ако имаме само двеста паяка за пет хиляди крипти, тези цифри показват необходимостта да се постигне баланс между стаи и наематели, цел, която ще бъде постигната с включването на четири хиляди осемстотин нови паяка.