Пет нетрадиционни училища по света

  • Сподели:
Пет нетрадиционни училища по света

Училищата са предназначени да бъдат среда, в която учениците разширяват съзнанието си; среда, в която са стимулирани и възпитавани. Същевременно с това те трябва да са и място, което предоставя безопасност.

Но понякога реалността е далеч от стремежите, а върху училищата пада огромната отговорност да адаптират нуждите на младите хора – с различна степен на успех.

Тези пет нетрадиционни училища създават една нестандартна учебна среда в опита си да служат по-добре на днешната младеж.

Източник: Goodnet.org / Превод: Нели Средкова

Пет нетрадиционни училища по света

Училище без учители, учебници и обучение

Име на училището: École 42

Местоположение: Париж, Франция

Как функционира: Училището за компютърно програмиране е създадено от милиардера Ксавие Ниел за ученици между 18 и 30 год. Тригодишната програма на обучение се състои изцяло от практическа работа върху проекти.

Работи се в малки групи от трима или петима участници. Няма формални учители, по-скоро училището насърчава взаимното обучение и използването на интернет за разрешаване на проблемите.

През 2014 г. около 70 000 души положили квалификационен онлайн тест, като приблизително 20 000 го издържали. От тях 4 000 били поканени да прекарат четири седмици в Париж, работейки интензивно върху определен проект. В края само 890 ученици били допуснати до обучение.

Пет нетрадиционни училища по света

Училището, в което децата решават какво искат да учат

Име на училището: AltSchool

Местоположение: Сан Франциско, Пало Алто и Бруклин, Ню Йорк

Как функционира: AltSchool не вярва в един общ, универсален подход. Затова учебната програма е изградена на базата на партньорство между учители и родители.

Обучението в училището обединява разсъждение, креативност, самосъзнание, благодарност, общуване и емпатия. От предварителното ниво до 8-ми клас има не повече от 25 деца в клас и двама учители - това гарантира, че всеки ученик получава достатъчно внимание.

Училището е снабдено с модерна технология, за да се подобри индивидуалния подход в обучението на всяко дете.

Пет нетрадиционни училища по света

Кръг около детска градина

Име на училището: Fuji Kindergarten

Местоположение: Токио, Япония

Как функционира: Детската градина била конструирана от архитектите Takaharu и Yui Texuka, които целяли да създадат място, позволяващо на децата да бъдат свободни.

Покривът представлява гигантски пръстен, върху който радостно тичат децата, изразходвайки излишната енергия. Сградата е създадена за шумна среда. В нея липсват стени и през по-голямата част от времето децата са на открито.

Децата в детската градина обичат да тичат около кръга на покрива, изминавайки средно 4 000 метра на ден. Така малките ученици са в страхотна форма и развиват силни, атлетични способности.

Пет нетрадиционни училища по света

Училище на лодка

Име на училището: School at Sea

Местоположение: В открито море - от Холандия до Карибите и обратно

Как функционира: Тази шест-месечна програма е за ученици от 14 до 17 години и е чудесна за онези от тях, които се увличат по проучванията.

Училището работи съвместно с домашните училища на децата, предоставяйки допълнителни курсове и ръководни програми. Всичко това е в допълнение към ежедневното натоварване на учениците. Те изучават тънкостите на плаването и посещават разнообразни страни по време на пътуването.

В началото на шест-месечното приключение обучаващите се постепенно поемат контрола за управление на кораба, а впоследствие отговарят и за поддръжката и безопасността.

Пет нетрадиционни училища по света

Училище за начинаещи предприемачи

Име на училището: The DO School

Местоположение: Хамбург, Германия

Как функционира: Тази едногодишна програма събира талантливи млади хора (21-31 г.) от цял свят, за да ги превърне в ефективни социални предприемачи. Програмата е разделена на две фази - 10 седмици подготовка и 10 месеца – изпълнение.

Подготвителната фаза се провежда в сградата на училището, където на учениците е поставено предизвикателство от компании, НПО или правителствени агенции. След създаването на конкретна услуга, продукт или кампания, учениците се завръщат в своите родни страни, за да завършат начинанията си с подкрепата на онлайн обучение.

Всеки сътрудник, приел едногодишната програма, получава стипендия, покриваща по-голямата част от разходите му по програмата. Това е възможно чрез подкрепата на фирмите и НПО.