Пет ситуации, в които се чувстваме нещастни

  • Сподели:
Пет ситуации, в които се чувстваме нещастни

Да се чувстваш щастлив не означава, че трябва непременно да получаваш всичко, за което мечтаеш, нужно е само да имаш поглед за малките неща около теб, в които всъщност се крие рецептата за щастие. Новото време, на което са поколение младите хора в момента е време на стрес, разочарования, обиди, злоба и нещастни съдби.

Съществуват неща, които имаме силата да променим, а в голям процент от случаите щастието е в нашите ръце и единствено от нас зависи дали ще го грабнем или ще го оставим да отлети. 
Щастието е общо понятие и докато едни се радват на материалните блага, други намират смисъл в красотата на деня, залеза, красивите думи, мечтите, природата и всичко, което ги заобикаля е способно да се отрази позитивно на тяхното вътрешно усещане за съвършенство.

Безспорно времето, в което живеем ни подлага на много тестове – тест за издръжливост, сила и развитие, а тези които успяват да преминат тези тестове, не винаги остават доволни от крайния резултат. Какво имаме предвид ли? Животът е борба за оцеляване, в която човек се бори ежедневно, а проблемите и несполуките са малките камъчета, в които се спъваме всеки божи ден и дори да се стремим да бъдем положително настроени към живота, стресът, над който сме подложени целодневно, не ни позволява да отворим очите си за красивите неща.

Ще разгледаме няколко ситуации, които ни натъжават, объркват и стресират допълнително.

1. Финансова несигурност
Голям процент от хората не разполагат с възможността да лежат, да се забавляват и междувременно да нямат финансови притеснения, просто защото не са милионери и тяхното съзнание е обременено с нелеката задача да изкарат достатъчно средства, с които да покриват месечните си разходи.

Когато един човек няма нужната финансова стабилност, неминуемо той е подложен на огромен стрес, който не му позволява да се зарадва на малките неща, напротив кара го да се чувства тъжен и нещастен.

2. Любовно разочарование
Всеки човек поне веднъж в живота си преживява любовно разочарование. То може да е свързано с изневяра, раздяла, несподелена любов или проблемна връзка. Любовта е едно от най-съвършените чувства, с които ни е дарил животът, но има моменти в които се чувстваме излъгани, отхвърлени, употребени и точно в тези моменти, ни е трудно да се зарадваме на каквото и да било. Тези моменти ни правят истински нещастни, особено ако сме били напълно отдадени на един човек, а той не е успял да го оцени. 

3. Служебен стрес
Прекалено много възложени задачи, шефове гадняри, конкуренция, гадни колеги, стресираща работна среда -  всичко от изброеното до тук има способността, да ни изкара извън релси, да ни вбеси и същевременно да ни накара да се чувстваме неудовлетворени и дори нещастни.

Когато сме попаднали на неподходящи работа, завистливи колеги или просто сме прегрели от милионите задачи, с които са ни натоварили шефовете, започваме да се чувстваме емоционално изстискани и нещастни.

Напрежението е сериозно в работния процес и за голям процент от хората е трудно да издържат на място или позиция, в която не се чувстват удовлетворени. Това също е причина да се почувстват неудовлетворени от своя избор. 

4. Емоционална умора
Когато летим от задача на задача, а задълженията преливат и в малкото време което ни остава не успяваме да обърнем внимание на най-скъпите си хора, тогава ние се чувстваме емоционално изхабени и наистина уморени от живота.

Всеки човек поне веднъж в живота си е изпадал в състояние, в което през главата му преминават негативни мисли или е навлизал в депресивни състояния. Нашите усещания, чувства и емоции пряко влияят на щастието ни.

Емоционалната умора е психическо и духовно състояние, в което усещаме силна умора и изтощение. Хората, които са подложени на всекидневен стрес и психическа претовареност, са по-склонни да изпитват това психологическо прегряване.

5. Влошено здравословно състояние

''Здравето не е всичко, но без здраве, всичко е нищо.'' – Артур Шопенхауер

Най-ценният дар в този живот е здравето, защото нямаме ли този дар, всъщност ние няма да можем да живеем пълноценно и да се наслаждаваме на красотата от заобикалящия ни свят. Тъжно е когато знаем, че ние не сме способни да влияем на своето здравословно състояние, особено ако сме тежко болни и лечение няма.

Нашето здраве е в ръцете на Всевишния и само той има контрола над това, как ще се чувстваме тук на Земята и през какво ще преминем в живота си. Той държи контрола над нашите чувства, съдба и бъдеще. Единственият контрол, който притежаваме ние е доверието към лекарите и следенето на здравословното ни състояние профилактично.

Когато човек е болен или негов близък се е разболял, в този човек започват да се преплитат чувства на безпомощност, тъга и мъка. Нещастието ни идва в момент, в който здравословното ни състояние е нестабилно, именно тогава разбираме, че здравето е най-важният дар, който можем да имаме на тази Земя.

''Ако можех, бих направил заразно здравето, вместо болестите.'' - Ингерсол