Предимствата от това да умеем да общуваме правилно с партньора

  • Сподели:
Предимствата от това да умеем да общуваме правилно с партньора

Както за жените е от изключително значение до тях да има партньор, с когото да могат да споделят как е протекъл денят им, така и за мъжете е важно да чувстват, че до тях има жена, която ги разбира и подкрепя.

И дори мъжете да не разполагат с постоянната нужда от споделяне и говорене, за жените това е крайно необходимо, защото по този начин, те успяват да се разтоварят от натрупалото се напрежение. Мъжете са по-склонни да споделят, за своите преживявания и емоции, само и единствено в компанията на добри приятели, докато за жените от първостепенно значение е да излеят своята мъка първо пред половинката, след което да я разискват надълго и на широко със своите дружки.

Нужно е да можем правилно да разговаряме с човека до нас и за това от особено значение е ежедневната комуникация – разговорите, в които партньорите обменят информация, черпят опит, както и такива, които ги сближават, които са свързани в споделянето на положителни емоции и пораждат в тях усмивки, и любовна топлина. Когато липсва тази комуникация обикновено и двамата партньори започват да не разбират правилно ситуацията, в която се намират, а от там идват напрежението и конфликтите. Не само при двойките, общуването е от огромна важност, то е изключително важно в приятелския кръг, работната среда, дори и на срещи с хора, които виждаме за първи път. Чрез общуването не само обменяме информация, но постепенно опознаваме и човека срещу нас. Точно поради тази причина е от изключително значение.

''Говоря с всеки по един и същи начин, без значение, дали той е боклукчия или президент на вселената.'' – Алберт Айнщайн

Една връзка не би успяла да просъществува, ако в нея не присъства споделянето, разговорите и нормалната комуникация между партньорите. Още в самото начало на отношенията ни с този човек, ние го опознаваме и анализираме благодарение на разговорите, които провеждаме с него. Когато партньорите са наясно със своите чувства и желания, връзката между тях върви с лекота и в нея няма излишно напрежение, както и недоизказани мисли.

Представете си колко трудно би било да опознаем и разберем човека, с когото сме във връзка ако не общуваме с него, а единственото, което споделяме е покрива над главата, храната и спалнята – ако е така, то неминуемо в главите и на двамата ще кръжат негативни мисли, свързани с изневери и недоизказани чувства. Всичко това с времето, ще се превърне в пречка, в бариера, която са издигнали и двамата, от която е трудно да се премине на друг етап във връзка. И двамата партньори ще тъпчат на едно място, натоварени единствено от мрачни и недоизказани думи и чувства.

Липсата на комуникация е една от основните причини голяма част от браковете да се разпаднат. Точно поради този факт трябва да се научим не само да говорим, но и да слушаме какво точно иска да ни сподели нашия партньор, защото не би съществувала взаимност и пълноценен разговор, ако само единият говори, но не се постарава да изслушва и гледната точка на своя любим. В голям процент от времето и мъжете и жените предпочитат да изключват слуха си, докато техният партньор говори и да насочат мислите си към нещо по-приятно и различно, което да не е пряко свързано с конкретния разговор. Така хем телом присъстват в този разговор, хем не затормозяват съзнанието си да чуят какво точно иска да им сподели партньорът. Не е добър вариант и да се правим на заинтересовани и добри слушатели пред своя партньор, а в действителност да нямаме желание да положим и елементарни усилия, да проведем нормален разговор с него, в който да разберем какво иска да ни каже и едновременно с това да представим и нашата гледна точка по темата.

Не е чак толкова сложно да комуникираме правилно с любимия човек, просто е необходимо да го изслушваме, както и да вместим интимни чувства от време на време в нашите разговори. Под интимни чувства имаме предвид да споделим подкрепата и любовта си към него, просто ей така, без да има някаква причина или повод за това. Всичко това ще направи лесна и достъпна комуникацията и за двамата партньори, ще обогати връзката им и ще ги накара да се чувстват по-спокойни, когато са заедно. Разговорът е много ценен за отношенията между партньорите и когато той липсва, започват постепенно да се натрупват излишни и натоварващи мисли, които помрачават ежедневието ни.

Споделянето е основата за изграждането на стабилност, а когато липсва тази основа, е без значение какви чувства изпитват двамата партньори. Точно поради тази причина е важно да се научим да споделяме с любимия човек, да разбираме неговите действия и да чувстваме взаимна подкрепа.  

''В крайна сметка, връзката на всички приятелства, независимо дали са в брак или приятелство, е разговор.'' – Оскар Уайлд