Принц Хари произнесе важна реч относно психичното здраве

  • Сподели:
Принц Хари произнесе важна реч относно психичното здраве

Принц Хари продължи дългогодишния си фокус върху психичното здраве по време на реч в чест на Деня на ветераните. 
37-годишният херцог на Съсекс и съпругата му Меган Маркъл присъстваха на гала вечеря за поздрава на свободата на Intrepid Sea, Air & Space Museum в Ню Йорк. Двойката направи рядко появяване на червения килим за събитието, където херцогинята на Съсекс се облечена в стилна червена рокля на Каролина Херера.

По време на своята реч, за да връчи наградите Intrepid Valor за 2021 г., Хари съобщи на публиката за важността на военнослужещите да обръщат внимание на психичното си здраве:


„Бих искал да обясня накратко за нещо друго, което доскоро съществуваше в мрака: невидимите рани, на които всички сме податливи. Белезите отвътре, които никой не вижда. Твърде дълго невидимите наранявания бяха третирани по този начин и бяха предназначени да бъдат пометени под килима с риск от срам, вина или просто липса на разбиране."
Той продължи: „Вече знаем, че умът е точно като мускул. Той изпитва травма и болка, независимо от обстоятелствата и независимо дали е облечен в униформа или не. Умът се нуждае от обучение...както и от възстановяване и грижи, без значение кой вие сте и какво работите. Нашето физическо и психическо здраве са едно цяло и колкото се стремим да бъдем физически годни, толкова трябва да сме и психически здрави.


Хари обясни, че тази загриженост е причината да стартира HeadFIT, програма, съсредоточена върху психическото благополучие на военните членове. Самият Хари се издига до чин капитан в британската армия и служи в две командировки в Афганистан, преди да се пенсионира през 2015 г. 
Както той сподели пред публиката - разбираемо е, че служещите в армията често се чувстват изолирани, когато се завърнат у дома.
„Опитът ми в армията ме направи това, което съм днес и винаги ще бъда благодарен на хората, с които служих – където и да сме били по света", добави Хари.