Принц Хари: „Там, където сте родени, не бива да влияе върху способността ви да оцелявате"

  • Сподели:
Принц Хари: „Там, където сте родени, не бива да влияе върху способността ви да оцелявате"

Принц Хари призова световните правителства и лидери както във фармацевтичната, така и в бизнес индустрията да направят всичко по силите си, за да гарантират, че образоваността и достъпът спрямо ваксинацията са за всички хора по света, на фона на увеличаващите се случаи на COVID-19 и новите му варианти.

Херцогът на Съсекс направи обръщението си на 24-те британски награди GQ Men of the Year Awards, като връчи честта на Героите на годината на GQ на екипа от учени, които стоят зад ваксината Oxford/AstraZeneca, които бяха ръководени от професор Сара Гилбърт и д -р Катрин Грийн.
Речта отбеляза бързата работа на учените около животоспасяващата ваксина и разгледа необходимостта от увеличен достъп до тях.

„Докато всяка общност няма достъп до ваксината и докато всяка общност не бъде свързана с достоверна информация за ваксината, тогава всички сме изложени на риск. Това е често срещан рефрен, който аз и съпругата ми сме чували на конгреси с експерти по ваксини, ръководители на индустрията, застъпници на общността и глобални лидери", каза Принц Хари.

Говорейки директно в стаята, херцогът на Съсекс отбеляза, че макар и „поне една трета от световното население да е получило поне една доза от ваксината" - еквивалента на над пет милиарда дози - това голямо постижение, идва заедно с мнозинството в различията и в това кой всъщност има достъп до ваксинация. 
По време на речта той сподели, че „по-малко от 2% от хората в развиващия се свят са получили една доза в този момент и много от техните здравни работници все още дори не са ваксинирани". 
След това принц Хари призова общностите да се справят с дисбаланса „като едно цяло", за да „вървят напред заедно".