Сърцето на Плутон

  • Сподели:
Сърцето на Плутон

Наскоро създадената геоложка карта на придобиващия все по-голяма популярност сърцевиден регион на Плутон показва всъщност колко комплексна и разнообразна е далечната планета-джудже.

Учените на НАСА, които се занимават с мисията "Нови Хоризонти" (New Horizons), благодарение на която се случи първото в историята прелитане покрай Плутон на 14 юли 2015 г., създадоха цветно-кодирана геоложка карта на равнината "Спутник" – гигантска по размери равнина от азотен лед, която заема лявата част на сърцевидния регион "Томбо", кръстен на американския астроном Клайд Уилям Томбо, който открива Плутон през далечната 1930 г.

Според НАСА, картата обхваща цели 2070 километра при резолюция 320 метра на пиксел. Тя позволява на изследователите да се запознаят по-подробно с разнообразната повърхност на Плутон, което ще им позволи да направят нужните изводи за геоложката история на планетата-джудже.

Жълтите петна на картата представляват кратери, които са се формирали при сблъсъци с външни тела. Прави впечатление, че такива кратери не са налични в равнината "Спутник". Именно поради този факт можем да стигнем до извода, че тази част от Плутон е новосформирана и нейната повърхност все още не е белязана от сблъсъци с метеорити, астероиди и т.н.

Другите цветове показват различни терени, които се разграничават по своята консистенция и форма. Районът, кодиран със зеленикав оттенък, е определен като "равнина без характерни черти", докато прозрачно синьото обозначава "светли, порести равнини".

Черните линии са падини, които подчертават "порите" от азотен лед в равнината "Спутник" и се смята, че са се формирали в резултат на конвективни процеси – пренасяне на топлина и трансфер на маса.

Червената зона в долния ляв край на картата показва високия 4 километра предполагаем вулкан Райт Монс (Wright Mons), от който се смята, че изригва лед вместо лава. Учените на НАСА все още не могат да кажат със сигурност защо материалът, който изглежда червено-кафеникав на неподправените снимки на New Horizons, не е по-широко разпространен на повърхността.

За направата на тази карта, учените от "Нови Хоризонти" са използвали дългообхватната разузнавателна камера (LORRI) на роботизирания космически апарат, снимайки Плутон от 77 300 километра разстояние на 14 юли миналата година.

По това време "Нови Хоризонти" се намира само на 2 часа от най-близкото си прелитане покрай Плутон, което впоследствие доближава пробата само на 12 550 километра от повърхността на планетата-джудже.

Снимки: Space.com/NASA

Сърцето на Плутон

Картиране на "Sputnik Planum" - неофициалното име на разположената вляво равнина от азотен лед

Сърцето на Плутон

С помощта на цветовете, картата на лявата част на сърцевидния регион на Плутон показва разнообразната му повърхност, което позволява на учените да се запознаят със сложните, релефообразуващи процеси