Съвети за безпроблемно прекарване на времето в снега и студа (II част)

  • Сподели:
Съвети за безпроблемно прекарване на времето в снега и студа (II част)

Съвети за безпроблемно прекарване на времето в снега и студа (I част)

Ето още няколко полезни съвета за справяне в студените зимни дни:

Домашни средства при простуда

Преди всичко е нужно да разясним някои неща. Ще ви разкажем за това какво да правите, когато сте измръзнали до кости или сте си намокрили краката, но не искате да се разболявате. Ако имате симптоми на грип – рязко повишаване на температурата 38-39 градуса, кашлица, силно главоболие и болки в ставите – незабавно отидете на лекар.

1. Дръжте краката на топло

Не сваляйте вълнените чорапи дори вечер, а за по-добър ефект стоплете леглото с бутилки пълни с топла вода.

2. Нарежете лимон

Нарежете лимон на малки кубчета, сложете го в стъклена бутилка и разбъркайте с 4-5 супени лъжици мед. Затворете с капак и оставете да престои. Получената смес яжте просто така или добавяйте в чая.

3. Обилното пиене на течности е това, което ви трябва

Чай от лайка, напитка от джинджифил и лимон, зелен чай ще помогнат да преодолеете лошото самочувствие.

4. Ароматерапията работи

Аромата на ефирни масла от лимон, лавандула, розмарин, чаено дърво и евкалипт (поотделно или в комбинация) ще напълни стаята с аромат и ще мобилизира защитните сили на организма.

Правила за загряване

Рязката смяна на температурата и влажността са стрес за организма. За да не замръзнем в най-студената зима трябва да спазваме някои прости правила.

1. Колкото повече слоеве, толкова по-добре

Всеки слой дрехи създава допълнителна въздушна прослойка, която запазва топлината. С фланелка с дълъг ръкав и вълнен пуловер ще ви е по-комфортно, отколкото само с един дебел пуловер. Важното е първия слой да прилепва към тялото.

2. Дънките, дори най-плътните няма да ви сгреят

Ако все пак не искате да се отказвате от тях в полза на топли панталони или вълнени такива, задължително обличайте отдолу някакъв вид клин.

3. Памук – лош вариант за зимата

Той отлично попива влагата, а в студа тази способност е по-скоро недостатък. Подходящите за бельо са вълнени, естествена коприна или синтетични.

4. Избирайте синтетични тъкани, които не пропускат студ и влага.

За дългите зимни разходки е най-добре да избираме синтетични ръкавици. Плетените ръкавици се мокрят бързо, ако се наложи да играете в снега.

Грижа за кожата и косата през зимата

През зимата студа и вятъра хапе лицето, а в топлото помещение щафетата поема сухият въздух. В резултат на това кожата започва да се люспи или става прекалено мазна, а косата се наелектризира и като цяло не изглежда добре.

1. Кожата задължително трябва да се овлажнява. Нанасяйте овлажняващ крем час преди да излезете навън, така ще успее да попие.

2. Съветът за овлажняване се отнася и към косата. Балсам за коса след всяко миене, редовни овлажняващи маски и средства на основата на масла за краищата на косата ще и помогнат да не се наелектризира.

3. Избирайте средства с по-наситена текстура, от тази през лятото. Гелът заменете с лек крем, а за суха кожа използвайте питателни маслени балсами.

4. Правете си почистващи маски максимум 2 пъти седмично. Ако имате чувствителна кожа е достатъчен и един път седмично.

5. Вместо дълго седене в горещата вана взимайте кратък топъл душ. Така кожата на тялото ви ще страда много по-малко от сухота.

6. За спомагателно средство за бръснене използвайте кокосово масло.

7. За по-добър резултат нанасяйте крем за тяло още докато кожата ви е влажна.

8. За да омекотите кожата на ръцете, нанесете дебел слой крем или масло и сложете памучни ръкавици. Най-добре го правете преди сън.

Зимни хакове за дома

Студено, неприятен сух въздух, а в коридора има цяло езеро от снежните ви обувки. Нищо страшно, с всичко това можете да се справите лесно.

1. Ако сте пекли нещо във фурната, след привършване на готвенето оставете вратата на фурната отворена. Топлината ще сгрее помещението.

2. Залепете зад парното парче фолио с размер горе долу колкото този на радиатора. При същата температура на парното стайната ще е по-висока.

3. За да направите сухия въздух в квартирата по-пригоден за нормален живот периодично кипвайте вода в тенджера с отворен капак за 15-20 минути. Можете да добавите кори от цитрусови плодове, канела или карамфил, за да замирише всичко това прекрасно

4. Преди да почистите снега нанесете върху острието на лопатата малко олио. Най-лесно можете да го направите, като прехвърлите малко олио в бутилка с пулверизатор. Така снега няма да залепва към лопатата, а вие ще загубите по-малко нерви опитвайки се да го махнете от там.

Е, вие как се справяте със зимата?

Автор: Христо Стоянов за lifehack.bg