Сексът и предразсъдъците

  • Сподели:
Сексът и предразсъдъците

Живеем в консуматорско общество, в което всички сме свикнали да получаваме това, което искаме бързо и лесно по един или друг начин. Така е и с връзките или поне подобието на връзки, защото в днешно време всеки бяга от тях като дявол от тамян или пък ги иска толкова отчаяно, че все си остава сам.

Някои бягат, защото са били наранени, други просто бягат от отговорност, трети си търсят само забавления за една вечер, четвърти се обричат на въздържание в чакане на единствения. Истината е, че и в секса, както в любовта, няма правила. За съжаление обаче, покрай тяхната липса стана вярно, че докато преди целувката сама по себе си беше ясен символ за обвързване, днес може да се скъсате от секс и все още да не знаете какви сте си.

Сексът за една вечер

Сексът повод ли е за запознанство? Би било недосмислица ако отговорите с "не" на този въпрос. Излиза, че например ще отидете на бар, ще видите супер сексапилния тип/мацка на съседната маса, ще си се усмихнете два пъти, той ще дойде да се запознаете, ще имате забавен разговор, ще прекарате вечерта заедно и нито един няма да си помисли "Ами ако...".

Разбира се, на този етап в повечето случаи сте много привлечени един към друг и хормоните играят основна роля, но разговорът и опознаването не са по-маловажни. Ясно е, че и двамата се искате. И тук се започва с предразсъдъците от страна на жената: "Той сега за каква ме мисли, след като спах с него на първата среща? А може би искам нещо повече...".

Жените толкова години наред са потискали сексуалните си желания под натиска на общество и религия, че сигурно се питате защо има толкова разкрепостени мацки сред нас – ами затова. Еманципацията ни се услади, на някои малко повече. И това е добре дошло за повечето мъже, но и на тях не им липсват предразсъдъците в това отношение.

Дадено момиче решава да спи с някой на първата среща и вече й се лепва етикет на човек, който не става за връзка. Ако сексът е бил много добър, съответно преминава в графа "bootie call". Но как може да категоризираш един човек само и единствено по еднократно негово решение за една вечер от живота му, за който ти нищо не знаеш? Може това момиче да не е правило секс повече от година и да се престрашава за първи път да допусне друг човек до себе си, да бъде спонтанна и свободна.

А момчето, от друга страна, може да търси само секс, но да намери нещо много повече в нея. Във всеки случай, щом и двамата се чувствате достатъчно освободени и привлечени да спите на първа среща, то освободете се и от предразсъдъците си, бъдете себе си и не бързайте да съдите, а опознайте човека срещу вас. Това определено може да бъде любовта на живота ви, ако й дадете шанс, а нека си го кажем направо – в края на краищата и двата пола търсят близост, разбиране и любов по един или друг начин.

Сексът за повече от една вечер

Когато сексът за една вечер е достатъчно добър, той преминава в горепосоченото. Това е добър повод за опознаване на другия не само физически, но с едно малко уточнение – при условие че му се даде шанс за качествено прекарване на времето с другия. Хубавият секс е страхотна основа, на която може да се гради, но малко хора го осъзнават. Много такива "двойки" ограничават времето, прекарано заедно, единствено до леглото нарочно. Така те не си дават никакъв шанс за реално опознаване и качествена комуникация извън него.

Човекът е социално животно - подобно ограничение от която и да било страна би се отразило негативно на тези отношения. Ето защо дори в сексуални отношения е хубаво да се влиза с чисти намерения и най-вече освободено от предразсъдъци съзнание, иначе рискувате да се позабавлявате и да си сърбате попарата след това. Karma is a bitch.

Сексът също е форма на доверие - не сме голи пред всеки, нито даваме на всеки да се докосва до нас по този начин. Той също изисква реципрочност: ако искате близост - давайте близост, искате да ви желаят - желайте, ако искате да правят жестове към вас - правете. Човек реагира според отношението, което получава от другата страна - ако то е ограничено само до единия секс, трудно ще получите повече от това.

В същото време потиснете желанието си да се раздавате за човек, който не ви оценява. Когато човек си знае цената, няма ограничения откъм представата за другия и има качествена комуникация с него, няма причина сексът за повече от една вечер да не се превърне в нещо много повече.

Сексът с приятел

Щом даден човек ви е станал приятел и не сте заедно, значи има добра причина за това. Обикновено това е човек, с когото чувствате някаква емоционална близост, но може би не толкова сексуална. Затова с този секс трябва да се внимава – в общия случай единият винаги се влюбва несподелено (или вече е влюбен).

Тук, поради историята на това приятелство, е малко трудно да няма предубеденост, но пък отвореното съзнание за нещо ново, може би нов етап на тази връзка, би могло да спомогне за един happy end. Ясно е, че в този случай всяко намерение или мисъл по въпроса се изразява и може да бъде дискутирано, тоест комункацията вече я има, и е много по-лесно да се развият по-сериозни отношения, в случай че сексът потръгне.

Сексът с бившия/бившата

Сексът с бившия/бившата най-вероятно е прекрасен, до момента, в който някак ще засегнете миналото си и ще си припомните защо сте се разделили. Може би е възможно все пак и двамата да сте се променили и нещата този път да потръгнат, но това изисква висока емоционална интелигентност и от двете страни, което в днешно време е рядко срещано явление. Ако пък и двамата можете да сведете общуването само до креватните изпълнения – браво, но това е малко вероятно, след като преди сте били нещо много повече.

Така или иначе, и тук съществуват един куп предразсъдъци, свързани с миналото, приятелите, родителите, обществото. Ако все пак сте установили, че дълго време не сте били щастливи без този човек, а той ви кара да се усмихвате и искате да пробвате отново, влезте в тези отношения с отворено сърце. Загърбете миналото, простете грешките си, поучете се от тях и изисквайте същото и от другата страна. В края на краищата, щом Петканов и Богданска се ожениха след всички изневери и публични унижения, защо и вие да не можете да се съберете пак?

Сексът с бъдещия/бъдещата

И тук най-важното за една бъдеща връзка е да влизате в отношения с другия човек без да сте предубедени. Лепването на етикети без да познавате добре човека, базирано на 1-2 срещи, миналото ви или няколко изказвания от приятели/познати никак няма да ви помогне да започнете пълноценна връзка с когото и да било. Дали тя ще спи с вас на първата или на 21-вата среща не я прави лека, нито фригидна.

Ако спи с вас на първата вечер обикновено е, защото наистина много я привличате, а не защото й е навик и иска само секс. А, от друга страна, може нарочно да ви накара да чакате и да ви тества, за да види колко държите на нея. Накрая може и тя самата да ви чака да я накарате да ви хареса повече. И всичко това, представете си, можете да научите само като поговорите с нея и я опознаете по-добре.

Лошото е, че в днешно време вече никой не чака тези отношения да се развият нормално. Докато се сваляте и опознавате, обикновено са намесени още поне двама човека, за да има какво да правите през останалото време, да не се зарибявате по нея/него прекалено много, да не ви е скучно, защото не сте сигурни в нея/него, и куп други глупави причини, свързани с егото ви много повече, отколкото с желанието ви да имате нова, пълноценна връзка с този човек.

Ако прибавим към това и тенденцията мъжете да не си мърдат малкия пръст за жената, очакването да получат секс без отношения, както и факта, че винаги се намират жени, които им се дават без грам усилие, изглежда напълно нормално, че връзките днес просто не са на мода. Това е доста тъжно, взимайки под внимание факта, че и двата пола търсят близост, разбиране, топлина, а всъщност живеят в самота, която доста често сами си създават.

Въпреки че живеем в 21-ви век и се наслаждаваме на всички негови технологични преимущества и модерни удобства, изглежда че, що се отнася до секса и връзките, сме "назаднали" и те са се изродили в някакъв микс от его, интереси, предразсъдъци, сърдечна недостатъчност, емоционална нестабилност и данък обществено мнение. Романтиката е умряла и на нейно място се е загнездил някакъв фанатизъм по повърхностната безчувственост, при която сменяме партньорите в леглото си по-често, отколкото чаршафите на него.

Забравили сме как да общуваме качествено, като някои дори изобщо не са знаели как, нито желаят да се научат, въпреки че това всекидневно се отразява негативно на живота им. Ето защо е време да спрем да отдаваме такова значение на секса и да се върнем към изконните човешки ценности: лоялност, достойнство, чест, вярност, отдаденост.

Да, сексът е важен, но колко по-хубав е той, когато има чувства, уважение и две отворени съзнания за възможностите пред тях? Той е обмяна на енергия между партньорите, както е и всяко качествено общуване между тях. Нека не принизяваме сексът до физиологична нужда, но и да не го превъзнасяме като най-великото забавление, защото сексът ни дава онази човешка близост, от която ежедневно се нуждаем.