Серина Уилямс се сбогува с тениса, според собствените си правила

  • Сподели:
Серина Уилямс се сбогува с тениса, според собствените си правила

Дъщеря ми Олимпия казва често, че иска да има сестричка, дори когато знае, че аз я слушам. Понякога преди лягане тя се моли на Йехова да ù роди сестра.

Аз самата съм най-малката от петте сестри и те са моите герои, така че това ми се стори като момент, който трябва да слушам много внимателно.

Повярвайте ми, никога не съм искала да избирам между тениса и семейството. Не мисля, че е честно. Ако бях мъж, нямаше да пиша това, защото щях да играя и да печеля, докато жена ми вършеше физическия труд по отглеждането на семейството ни вкъщи.

Може би щях да бъда повече като Том Брейди, ако имах тази възможност. Не ме разбирайте погрешно: обичам да съм жена и обичах всяка секунда от бременността си с Олимпия. Бях една от онези досадни жени, които обожаваха да са бременни и работех до деня, в който трябваше да вляза в болницата - въпреки че от другата страна нещата станаха супер сложни.

И почти направих невъзможното: много хора не осъзнават, че бях бременна във втория месец, когато спечелих Откритото първенство на Австралия през 2017 г. 

Не бях склонна да призная, че трябва да продължа да играя тенис. Това е като тема табу - появява се и започвам да плача. Мисля, че единственият човек, с когото мога истински да говоря на тази тема, е моят терапевт.

Никога не съм харесвала думата "пенсиониране". Не ми се струва модерна дума.

Мисля за това като за преход. Може би най-добрата дума, за да опиша това, което правя, е еволюция. Тук съм, за да ви кажа, че се развивам далеч от тениса към други неща, които са важни за мен. Преди няколко години тихо създадох Serena Ventures, фирма за рисков капитал. Скоро след това създадох семейство. Искам да разрасна това семейство.

Но не бях склонна да призная пред себе си или на някой друг, че трябва да продължа да играя тенис. Алексис, съпругът ми, и аз почти не сме говорили за това. Дори не мога да проведа този разговор с майка ми и баща ми. Сякаш не е истинско, докато не го кажеш на глас. Появява се, получавам неприятна буца в гърлото си и започвам да плача.

Знам, че много хора са развълнувани и очакват с нетърпение да се пенсионират и наистина ми се иска и аз да се чувствам така. Ашли Барти беше номер едно в света, когато напусна спорта този март и вярвам, че се почувства готова да продължи напред. Каролин Возняцки, която е една от най-добрите ми приятелки, изпита чувство на облекчение, когато се пенсионира през 2020 г.

Хвала на тези хора, но ще бъда честна - за мен в тази тема няма щастие. Знам, че не е обичайно да се казва, но изпитвам голяма болка. Това е най-трудното нещо, което мога да си представя. Мразя го. Мразя, че съм на този кръстопът.

Постоянно си повтарям, че ми се иска да е лесно, но не е. Разкъсана съм: не искам всичко да свърши, но в същото време съм готова за следващия етап. Не знам как ще мога да гледам на този разказ, знаейки, че това е, краят на една история, започнала в Комптън, Калифорния, с малко чернокожо момиче, което просто искаше да играе тенис.

Този спорт ми даде толкова много. Обичам да печеля. Обичам битката. Обичам да забавлявам. Не съм сигурна, че всеки играч го вижда по този начин, но харесвам аспекта на ефективността – да мога да забавлявам хората седмица след седмица.

Някои от най-щастливите моменти в живота ми бяха прекарани в чакане в онзи коридор в Мелбърн и излизане на Rod Laver Arena със слушалките в опит да остана концентрирана и да заглуша шума, но все пак усещах енергията на тълпата. Нощни мачове на стадион Артър Аш във Флашинг Медоус. Удряне на асо на сет точка.

Целият ми живот досега беше тенис. Баща ми казва, че за първи път съм хванала ракета, когато бях на три, но мисля, че е било още по-рано. Има снимка на Винъс, която ме бута в количка на тенис корта, а аз не можех да съм на около 18 месеца.

За разлика от Винъс, която винаги е била стоична и елегантна, аз никога не съм била човек, който умее да сдържа емоциите си. Спомням си, че се научих да пиша азбуката за детската градина и не го направих перфектно и плаках цяла нощ.

Бях супер ядосана, че не мога. Изтривах и пренаписвах буквата А отново и отново и майка ми ме оставяше да стоя будна цяла нощ, докато сестрите ми бяха вече в леглото. Това винаги съм била аз. Исках да бъда перфектна. Знам, че перфектното не съществува, но каквото и да беше моето съвършенство, никога не съм искала да спра, докато не го постигна.

За мен това е нещо като същността на Серина: да очаквам най-доброто от себе си и да доказвам, че хората грешат. Сестра ми Винъс ми даде добър съвет: "Ако някой ти каже, че не можеш да направиш нещо, това е, защото той не може да го направи." Но аз го направих. И вие също можете.

Следвах Винъс по света и я гледах. Когато тя губеше, разбирах защо, уверявайки се, че няма да загубя по същия начин. Ето как започнах да се придвижвам толкова бързо нагоре в класацията, защото научих уроците от загубите на Винъс.

Докато растях, се опитвах да копирам Пийт Сампрас. Обичах Моника Селеш, а след това изучавах Моника Селеш. Гледах, слушах, после атакувах. Но ако не бях в сянката на Винъс, никога нямаше да бъда това, което съм. 

Започнах да играя тенис с цел да спечеля US Open. Спомням си, когато надминах броя на турнирите от Големия шлем на Мартина Хингис. След това на Селеш. И тогава изравних Били Джийн Кинг, която е такова вдъхновение за мен, защото е пионер в равенството между половете във всички спортове. Тогава беше изкачването на планината Крис Евърт – Мартина Навратилова

Имах своите шансове, връщайки се на корта след раждането. Преминах от цезарово сечение през втора белодробна емболия до финал на турнир от Големия шлем. Играх докато кърмех. Играх през следродилна депресия. Но не стигнах до там. Всъщност това, което постигнах, е необикновено. Но в наши дни, ако трябва да избирам между изграждането на моето тенис резюме и изграждането на семейството ми, избирам второто. 

В моя собствен живот балансът бавно се измества към Serena Ventures.

Винаги казвам, че съм като гъба: вечер си лягам и се изстисквам, за да мога на следващия ден да поема колкото се може повече нова информация. Всяка сутрин съм развълнувана да сляза долу в офиса си, да скоча в Zooms и да започна да преглеждам пакети от компании, в които обмисляме да инвестираме.

Ние сме малка, но разрастваща се фирма от шестима души, разпръснати във Флорида, където основно живея, Тексас и Калифорния. Започнах да инвестирам преди девет години и наистина се влюбих в ранния етап, независимо дали е предварително начално финансиране, когато инвестирате само в идея, или начално, когато идеята вече е превърната в продукт.

Написах един от първите чекове за MasterClass. Това е една от 16-те еднорози - компании, оценени на повече от 1 милиард долара - които Serena Ventures е финансирала, заедно с Tonal, Impossible Foods, Noom и Esusu, за да назовем само няколко.

Тази година събрахме 111 милиона долара външно финансиране от банки, частни лица и семейни офиси.

78 % от нашето портфолио са компании, основани от жени и цветнокожи хора, защото това сме ние. От друга страна съпругът ми е бял и за мен е важно да бъда приобщаваща към всички. 

През последната година Алексис и аз се опитвахме да имаме още едно дете и наскоро получихме информация от моя лекар, която ме успокои и ме увери, че когато сме готови, можем да увеличим семейството си.

Определено не искам да съм бременна отново като спортистка. 
Не търся някакъв церемониален, последен момент на корта. Ужасна съм при сбогуванията, не ме бива в тях.

Искам да знаете, че съм ви безкрайно благодарна за всичко! Вие ме отведохте до толкова много победи и толкова много трофеи.

Ще ми липсва тази версия на мен, това момиче, което играеше тенис.

И вие също ще ми липсвате.