Щастие с пари не се купува

  • Сподели:
Щастие с пари не се купува

Тази сутрин се погледнах в огледалото в банята и се замислих колко зависим всъщност е станал животът ми от парите. Абсолютно. В пълен смисъл. Буквално. Колкото и да не ни се иска.

Да, все още има непреходни ценности, като доверие, любов, честност и тях няма как да ги купиш, макар че мнозина се опитват. Но истината е, че в днешно време всеки сам избира в каква степен да позволи на парите да контролират живота му.

Реално погледнато, звучи малко налудничаво, имайки предвид, че човешката природа е такава, че отрича всичко и всеки, който дръзне да направи плах опит да я контролира. Тогава хвърчат глави, има тотален линч и играта доста загрубява. Но с парите не е така.

Съзнателно или не, те просто са се превърнали в неизменна част от нас, без която не можем, дори да искаме, да просъществуваме. Само browse-нете последния месец: сметки за ток, храна, вода, данъци, такси, един или няколко кредита, а със сигурност и още допълнителни екстри. И после върви обяснявай как щастието ти не зависело от тях.

Ами билетите за кино и театър, ресторантите, екскурзиите, та дори и вечерята с приятели се заплаща. Уви, финикийските знаци така са ни приклещили в здравата си хватка на тигров питан, че аха-аха ... и ще ни задушат.

Но тук изборът пак си е изцяло ваш: дали ще работите на 5 работи, без да спирате, само за да си позволите спа глезотии през уикенда или ще се задоволите с по-малко работа и по-дребни удоволствия, включващи и по-рядко посещение на високозвездни хотели – от вас зависи!

Хора всякакви и начин на живот, по-шарен, разнообразен и цветен от когато и да било. И май все по-весело ще става: глобализираме се, постоянното развитие на неуморната човешка цивилизация и стремежа ѝ да постигне още и още, прави възможностите да изхарчим финансите си по невероятни и безбройни начини.

Аз например, признавам си, съм доста "ваучерен" тип – толкова неща съм направила с купуване на ваучери, че няма накъде. И със сигурност не съм единствена. Защото в днешно време думи като "отстъпка", "промоция", "акция", "намаление" и "ликвидация" са направо като магнит. И да, подобни неща ни правят щастливи, определено!

Не искам да изпадам в никакви крайности обаче, не ме разбирайте погрешно! Има съвсем, ама напълно безплатни неща около всеки един от нас, които биха могли да ни зарадват в не по-малка степен. Дали ще е усмивката на мама или гаджето, дъгата след дъжд или мекия килим от листа в парка, при всички случаи е 100 % FREE.

Има го и едното, и другото – като скачени съдове или метална сплав, която няма как да разтопиш и разделиш напълно. Защото е вътре в нас, диша, живее, усеща, а изборът винаги ще зависи от нас.

Снимка: dumblittleman.com