Швейцарски вятър за българското ветроходство

  • Сподели:
Швейцарски вятър за българското ветроходство

2021 година е първата, в която яхта „Шоколад“ със шкипер Франсоа Боп се включва във ветроходните състезания по нашето Черноморие, при това с поредица убедителни успехи. Най-новият е третото място на Държавното първенство за килови яхти, проведено този уикенд в Несебър. Любопитната подробност е, че към екипажа като тактик се включи известният яхтсмен Едуард Райт – световен  шампион по ветроходство. Състезанието допринася за сработването на този подсилен екип преди следващото участие в авторитетната надпревара Rolex Middlesea Race от 21 октомври 2021 г. в Малта. Есента идва с нови обещания за новини от екипажа и от участието в други международни състезания.

Така Франсоа Боп започва да осъществява идеята си да впише български екипаж в топ листа на елитните състезания, привнасяйки опит и организация. В дългосрочен план яхта „Шоколад“ ще е в основата на ветроходна академия „Шоколад”, в която най-добрите наши ветроходци да се усъвършенстват за участие в елитните международни състезания.

Франсоа Боп

Франсоа Боп/François Bopp е швейцарски предприемач, който в началото на 2021 г. избира да живее в България, въпреки глобалния обхват на дейностите на компаниите му. Основната е United Orthopedic Corporation, член на Българо-Швейцарската търговска камара. Като страстен ветроходец закупува яхта, която от май е в България. Яхта „Шоколад“ с български екипаж участва във всички състезания у нас, които печели или е близко до първото място в своя клас. „Това е хубаво, но и не е нормално. Имам късмета да съм на борда на моята лодка с някои от най-добрите млади ветроходци в България и лесно мога да сравня тяхното ниво с най-добрите в Швейцария. Най-добрите българи са поне толкова добри, колкото и швейцарците, но на европейски и световни регати те постигат далеч не същите резултати. Защо това е така? Просто въпрос на организация и ресурси, вложени в обучението. Целта ми е и в България тези неща да се подредят по своите места!“ – заявява г-н Боп.

Едуард Райт

Ед Райт е член на британския отбор по ветроходство най-продължително време и е в топ форма цели две десетилетия. Едва 4-годишен през 1981 г. „вкусва” от преживяванията в плаването и оттогава посвещава всеки свободен момент да усъвършенства уменията си във водата. На 20 години той вече е част от британския отбор по ветроходство, отличаващ се в клас Лазер, и се състезава редом сър Бен Айнсли и Пол Гудисън, негови връстници. Следват поредица от важни международни награди, включително победи в сериите на Световната купа и световни първенства. През 2018 г. Райт потвърждава, че поддържа на световно ниво своята форма, като печели Европейско първенство по спортното ветроходство, клас ФИН.

Освен, че е един от най-добрите ветроходци в света, Райт е известен състезател на яхти, действащ като тактик на някои от най-добрите отбори в този спорт.

Ветроходна академия „Шоколад“

Условията за ветроходство в България са изключително добри. Някои от младите ветроходци са наистина талантливи. Някои от по-възрастните собственици на килови яхти са страстни и амбициозни. Идеята на академията е да помогне на елитните ветроходци в България да достигнат най-високото ниво (олимпийски медали, професионално плаване) и най-общо -  да помогне на всички амбициозни ветроходци да се представят по-добре в елитните състезания и да направят ветроходния спорт по-популярен за широката общественост.

Академията има за цел да постави България на световната карта на най-силните ветроходни нации. Най-добрите са Великобритания, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Франция, Италия, Испания, Бразилия. Също много силни са Хърватия, Гърция, Турция, Израел, Швеция, Дания. България може да влезе бързо в тази втората група на „опасни претенденти“.

Предвижда се някои от най-добрите български ветроходци като Любен Тенекеджиев, Иво Тодоров, Петър Димитров, Михаил Копанов да имат активна роля в Академията. Тя няма да е училище за ветроходство, а ще допълва работата на ветроходните клубове с фокус върху подготовката на елитни състезатели.