Смехът като средство за лечение

  • Сподели:
Смехът като средство за лечение

‘’Смехът е успокоително, без странични ефекти’’- (А. Н. Гласу)

 

Знаете ли, че смехът може да бъде лекарство срещу много болести. Замисляли ли сте се, че когато сте позитивно настроени и заредени положително към живота, вариантът да се разболеете става значително по-малък. Смехът всъщност е пряко свързан със здравето и дълголетието. Смехотерапията е средство, което е широко разпространено в много страни и което помага на хората да погледнат по различен начин на тежките моменти от живота си, разбира се това не се отнася когато те са свързани със загуба на любим човек или неизлечима болест, тогава най-нормалното нещо е да изкараме чувствата от себе си и просто да си поплачем. Този тип терапия винаги се осъществява групово и целта е всички останали хора в залата да се заразят от смеха, който чуват. Целта на тази странна за някои хора техника на лечение е чрез самия смях човек да се почувства освободен от натрупалото се напрежение, както и да коригира правилното функциониране на паметта. Всички техники, които се прилагат в тази терапия, са с цел да провокират и да изкарат на повърхността истинските човешки емоции. Някои експерти твърдят, че смехът е способен да помогне при борбата с много тежки болести.  Сега ще ви изброим няколко от ползите на истинското щастие и най-вече на усмивките.

 

При депресивни състояния

Смехът е в състояние значително да увеличи производството на хормоните на щастието, които пряко отговарят за нашето психическо състояние и нашите емоции. Ако не разполагаме с достатъчно от тях сме склонни да отключим депресии, както и психични атаки. Затова е изключително важно да поддържаме добър тонус, самочувствие и положителен поглед върху нещата, които ни заобикалят и ни се случват. Просто трябва да се опитаме да бъдем по-уравновесени, спокойни и щастливи, което определено би се отразило на нашето здраве. За да постигнем всичко това, можем да се опитаме да се откъснем от мрачните мисли със спорт, медитации или просто с нещо, което би ни заредило положително и би ни накарало да се чувстваме истински щастливи.

Смехът помага при отслабване

Знаете ли, че при по продължителен смях ние директно напрягаме коремните мускули, които от своя страна спомагат за изгарянето на излишните калории. Това определено би била чудесна новина за хората, които не си падат по спорта, защото чрез смеха можем без проблем да коригираме излишните килограми.

Смехът помага за по-добра памет

Да, смехът е изключително полезен, ако искаме да стимулираме добрата си памет. Когато сме пренатоварени психически, нашият мозък започва да се задълбочава върху нещата, които ни притесняват и от там се забавя конструктивната и логическата мисъл. Затова, ако искаме да разполагаме с добра памет и да си спомняме възможно най-много неща, трябва да заложим на своето спокойствие, оптимизъм и при всеки удобен случай просто да се усмихваме.

Чрез смеха се прочистват белите дробове

Чрез интензитета на смеха в белите дробове нахлува кислород, който чрез кръвта обикаля през цялото човешко тяло като кара всяка една клетка да заработи.

Понижава кръвното налягане

Смехът може да ни предпази от сърдечно съдови заболявания. Той също е полезен при нормализирането на холестерола и прочистването на излишните мазнини от тялото.

Смехът подмладява и прави кожата стегната и красива

Когато се смеем включваме да работят възможно най-много мускули, както по лицето, така и по цялото тяло.

 

‘’Ако всеки от нас се опита да погледне на света през очите на Бог, ще види по друг начин тичането си между телевизора и хладилника, между колата и тоалетната. И ще проумее, че най-прекрасната зависимост е тази от детския смях, от любовта към близките, от това да оставиш след себе си добро име на почтен човек, а не само тайни банкови сметки.’’ – (Румен Леонидов)