Спри цигарите... чрез игра!

  • Сподели:
Спри цигарите... чрез игра!

Навиците са заучени модели на мислене и на поведение, които с времето са се автоматизирали (извършват се без съзнателно усилие или въпреки него).

Повечето от неуспехите в преодоляването на навиците (ирационални мисли и страхове, нежелани поведения) се дължи на това, че хората мобилизират основно волята и логическото си мислене: "Аз трябва и искам да спра да правя Х, защото то е вредно за мен…".

Навиците обаче имат и емоционален компонент: "Когато правя Х се чувствам страхотно, то ми носи удоволствие". За да бъде процесът успешен трябва да се включат, освен центровете на вниманието, волята и логиката, и тези, отговарящи за емоциите и навиците.

Ефективен начин за промяна на навиците може да бъде нещо толкова приятно като играта. Ето защо тя е толкова ефективна:

  • Играта е дейност, която мобилизира цялостно мозъчните центрове – мозъчната кора и по-старите структури, отговарящи за емоциите и формирането и поддържането на навиците, както и съзнанието и подсъзнанието, лявата и дясната половина;

  • Играта предизвиква състояние, при което човек е "във вихъра си" – чувства се способен, изпитва прилив на енергия и силни позитивнии емоции. Както споменахме те активират центровете, отговорни за навика, но също така повишават мотивацията, волята и себеконтрола;

  • Тя е от най-приятните дейности в живота. Това прави процесът по-лесен и желан и човек е мотивиран да го продължи. Играта променя нагласата от "спирането на Х е трудно и носи негативни усещания" в "това е приятно и лесно, мисля, че е постижимо";

  • Играта е дейност, при която фокусът е върху самия процес, вместо върху целта. Това намалява очакванията и напрежението от преследваната цел и помага за изпълнението на самия процес;

Звучи супер, но как да започнете процеса?

Ето кои са стъпките (в случая адаптирани за спиране на пушенето):

1. Изберете си персонаж, измислете си име и влезте в новата роля. Колкото повече чувство на хумор вложите, толкова по-добре. Например, ако искате да спрете цигарите, може да станете "Самураят Смоку Нецигари". Важното е да експериментирате, докато не почувствате, че дадено име е вашето! Отговорете на въпроса: "Ако бях герой от приказка, в която главния герой се бори с тютюнопушенето как щях да се казвам?" 

Докато играете не забравяйте за него и в различните моменти на изпълнение на мисиите влизайте в ролята.

Промяна на представата за себе си помага за отслабване на привичните ни начини на мислене и действие.

2. Измислите си супер сили. За спиране на пушенето те могат да бъдат: таен самурайски метод на дишане, рецетиране на самурайска притча за волята в критичните моменти, катана за разрязване на цигарите. Помислите какво ще ви помогне и му измислите подходящо име според героя ви. Отговорете на въпросите: Кои са уменията, които могат да ви помогнат в постигане на целта? Какви мисли и действия са най-подходящи?

3. Поканете свои приятели да се включат в играта. Нека и те си измислят герои със забавни имена. Заедно обсъдете какви ще бъдат техните супер сили, с които ще ви помогнат за постигане на целта. Някоя Гейша може всяка да ви се обажда по телефона и да ви разказва вицове, вашият Шогун може да ви разпитва как се справяте и да ви насърчава, а наемника – черна нинджа може да шпионира враговете ви и да ви помага в битките с тях.

Бъдете креативни и разкажете на хората за идеята, със сигурност ще откриете съмишленици с добри идеи.

4. Определете кои ще бъдат вашите врагове – злите сили, които ще се опитат да ви спрат. Набележете слабите им места и как вашите супер сили ще ви помогнат в борбата срещу тях. За спирането на цигарите това може да са черните самураи – вашите колеги, които пушат и ви канят да се присъедините към тях в почивките.

5. Набележете си задачки–мисии, които да изпълнявате в ежедневието. Дайте им интересни и метафорични имена. Тези имена ще са вашите ключови думи, които да използвате с другите герои. Така ще се подсили игровата нагласа и усещането, че правите нещо интересно и различно. Например "сакрално харакири" на останалите цигари, да съсичане с катаната желанието, да "пречистите душата си за служене на Шогун" (въздържание). 

Отговорете на въпросите: Какви са пречките, които ще срещнете по пътя? За какво трябва от рано да се подготвите? Какви трудности могат да се появят?

6. Набележете си точки на чекиране (check points). Те могат да се разглеждат като малките стъпки по пътя към целта. Служат за отчитане (и запаметяване) на направения прогрес и са място за възстановяване на силите. Например първата седмица без цигари може да се отпразнува заедно с останалите персонажи под формата на чаена церемония или пиене на саке.

Описаният процес може да изглежда прекалено забавен, за да е ефективен, но постига невероятни резултати. Преодоляването на желанието да запалите цигара е само един пример за негативните навици, с които можете да се справите чрез този метод.

И все пак помнете, че това е игра. Поддържайте чувството за хумор и игровата нагласа. Това ще ви помогне да стимулирате фокусирано състояние без напрежение. А усещането за приказност и мисълта, че нещо различно от "сериозния" живот се случва, ще направят това изживяване истинско приключение!

За консултация: 0988 34 87 56
За участие в семинар "Преодоляване на вредни навици": daniel.troev@trainer.bg