Стив Джобс: 20 мъдри цитата

  • Сподели:
Стив Джобс: 20 мъдри цитата

Стив Джобс (24.02.1955 - 5.10.2011) основава "Епъл" (Apple) в гаража на родителите си през 1976 г., принуден е да напусне компанията през 1985 г., връща се, за да я спаси от банкрут през 1997 г. и докато умираше през октомври 2011 г. я превърна в най-ценната в света.

Междувременно спомогна за трансформацията на седем индустрии: персонални компютри, анимационни филми, музика, телефони, таблети, магазини и цифрова фотография

Основателят на "Епъл" (Apple) Стив Джобс (Steve Jobs) е известен както със своето визионерство и поглед напред в бъдещето, така и със своя пиперлив език.

Вижте 20 от най-запомнящите се цитата, които могат да променят мирогледа ви:

1. "Мисли за вчера, мечтай за утре, живей днес!"

2. "Тези, които са достатъчно луди да мислят, че могат да променят света, са тези, които го правят."

3. "Мисля, че един от най-ценните ресурси, с които разполагаме, е свободното ни време."

4. "Никой не иска да умре! Дори хората, които искат да отидат в Рая, не искат да умрат и да отидат там. Въпреки това, смъртта е крайна спирка, която очаква всеки от нас. Никой не я е избегнал. И така трябва да бъде, защото смъртта е най-доброто изобретение на живота. Тя е агентът на промяната."

5. "Гордея се както с нещата, които сме направили, така и с много от нещата, които не сме. Иновацията е да кажеш "не" на хиляда неща."

6. "Не се замислям много на колко години съм. Ставам сутрин и това е нов ден."

7. "Не можете да видите цялата картина, като гледате единствено напред. Можете да го направите, само като гледате в миналото. Затова трябва да вярвате, че всичко ще си дойде на мястото в бъдещето. Трябва да вярвате в нещо - в интуицията си, в съдбата си, в живота си, в кармата, в каквото и да е. Този подход никога не ми изневери и промени всичко в живота ми."

8. "Убеден съм, че половината от това, което разграничава успешните от неуспешните предприемачи, е постоянството."

9. "Хората казват, че трябва да влагаш много страст в това, което правиш. Абсолютно вярно е. Причината е, че работата е толкова трудна, че без страст всеки рационален човек би се отказал."

10. "Уволнението ми от "Епъл" (Apple) беше най-хубавото нещо, което можеше да ми се случи. Тежестта да бъда успешен беше заменена с лекотата отново да бъда новак. Освободи ме да вляза в един от най-креативните периоди в живота ми."

11. "Бъди мярка за качество. Някои хора не са свикнали със среда, в която съвършенството е стандарт."

12. "Единственият начин да вършиш отлична работа е да обичаш това, което правиш. Ако не сте го открили още, продължавайте да търсите! Не се примирявайте! И както при всички въпроси, свързани със сърцето, то ще ви подскаже кога сте го намерили."

13. "Това е една от моите мантри - яснота и опростеност. Простото може да бъде по-трудно от сложното. Трябва много упорито да работиш, за да прочистиш мисленето си така, че да създадеш нещо просто. Но в края на краищата си заслужава, защото веднъж озовеш ли се там, можеш да местиш планини."

14. "Не можеш да предвидиш какво ще се случи, но можеш да усетиш посоката, в която вървиш. И това е най-близкото, до което можеш да достигнеш. След това отстъпваш назад, за да не пречиш и нещата просто оживяват пред теб."

15. "Да бъда най-богатият човек в гробищата не означава нищо за мен… Да заспивам вечер с мисълта, че сме създали нещо прекрасно… ето това има значение."

16. "Моят бизнес модел са "Бийтълс". Те са били четири момчета, които са държали негативните си страни под контрол. Балансирали са се един друг и общото е било много повече от сумата от отделните части. Ето така виждам аз бизнеса, великите неща никога не се правят от един човек, те се правят от група хора."

17. "Мисля, че ако правиш нещо и то се получи много добре, тогава трябва да отидеш и направиш нещо друго, което да е чудесно, а не да почиваш на старите лаври. Просто мисли какво е следващото."

18. "Ако не си го намерил, продължавай да търсиш. Не се примирявай. Както с всичко останало, свързано със сърцето, като го намериш, ще разбереш, че е това. И като всяка чудесна връзка става по-добре и по-добре с напредъка на времето."

19. "Не приемайте всичко толкова насериозно. Ако искате да живеете живота си креативно, като творец, не се обръщайте назад. Трябва да притежавате волята да обърнете гръб на това, което сте правили, и на човека, който сте били."

20. "Креативността е просто да свържеш точките. Когато питаш креативните хора как са направили нещо, те се чувстват малко гузни, защото не са го направили, а просто са видели нещо. Просто на тях им е изглеждало очевидно."